dissabte, 29 de desembre del 2018

D'ARGELITA AL CORRAL DE LAS COVATILLAS

Amb la frescor del matí eixim d'Argelita per a fer una volta per una part del terme que no tenim xafada. Ja hem estat altres vegades per ací pels camins que s'han recuperat per a fer la Canaleta trail, camins que pugen i baixen cap a la Laguna que queda a l'est del poble. Hui ens toca rodar per l'oest, i ho farem aprofitant en part el traçat de la Canaleta trail per a fer la volta al barranco de los Conchones.

Eixim des de l'Era Larga i travessem la carretera per agafar el camino de Aragón, que ix del poble per dalt de la carretera de Vallat passant per una espècie de granja. Un poc més avant l'ample camí de cotxes deixa pas a l'antic camí de ferradura que baixa al barranco de los Conchones i, després de seguir-lo un tram, el travessa i comença a pujar per l'esquerra (vessant dreta orogràfica).
El camí travessa un pinar jove, crescut després del gran incendi del 1993 que va arrasar quasi tot el terme d'Argelita. El pinar encara no és massa gran i quan eixim del barranc ens trobem el sol que ha traspost per dalt de las Peñas de la Cueva de Pons i ens calfa mentre pugem. A l'estiu la calor no seria recomanable però ara a l'hivern s'agraeix fer camí amb el sol pegant fort que tot i així només calfa el justet per esvair la rosada i l'aiguatge de la nit.
Camí caminant arribem a un punt on el pinar deixa pas a un gran rodal de bancals treballats. Passem per davant casa de Ezequiel i entrem així a la Huerta de los Conchones on les garroferes i oliveres encara estan ben cuidades i tancades per a evitar l'entrada dels senglars, molt abundants en estes terres.
Fem la volta a la Huerta i arribem a una pista que puja cap a la Loma del Almendrolar. Nosaltres la seguim un tros per la dreta passant per dalt d'una bassa que recull l'aigua de la font i de seguida trobem unes paletes que ens indiquen el lloc per on segueix la carrera. La pista continua travessant el barranc i baixant cap a Argelita.
El camino de Aragón a partir d'ací  puja fent un poc de volta entre el pinar que creix als bancals abandonats  de l'Almendrolar fins que arriba a una nova pista. Ací el trail gira a la dreta de baixada mentre que el vell camí continuava per la pista amunt a buscar el corral de las Covatillas però hi ha un tram que no està net i el deixem per a un altre dia amb més ganes d'aventura.
Entrada a Argelita.


Inici de la ruta pel camino de Aragón.

Camino de Aragón, ample i ben empedrat.

Anem pujant remuntant el barranco de Conchones.

Casa Ezequiel que dóna pas a la huerta de Conchones.

Oliveres a la Huerta de Conchones, tancades per protegir-les dels senglars.

Continuació del camino de Aragón a l'Almendrolar.

Pista de baixada al barranco de Conchones.

Baixem per la pista fins que, quan esta gira per seguir la direcció del barranc, trobem una paleta que ens indica on s'ha obert un pas per a baixar i travessar el barranc, cosa que fem per un pont improvisat amb troncs i terra.
De l'altra banda la senda oberta per a la carrera puja entre els vells bancals coberts de coscoll que s'arrapen a la solana sota les penyes del Castilleret. Quan la senda arriba quasi als peus de les penyes gira a la dreta i continua planera passant per davant d'una balma fins que ix a la pista que puja d'Argelita al Collao per on passa a Ludiente.
Seguim ara la pista, tal i com fa la carrera, mentre puja fent voltes entre el pinar que creix amb força damunt dels vells bancals. Per entre estes voltes pujava el vell camí d'Argelita a Ludiente però per més que mirem no en trobem cap traça.
La pista és ampla i bona i en algunes parts està formigonada i això fa que la vista es perda en l'àmplia panoràmica que s'estén als nostres peus amb Argelita al bell mig de l'ampla clotada que obri el riu després d'obrir-se pas entre les muntanyes.
Arribem finalment a un encreuament de pistes. Recte continua la carrera però nosaltres seguirem a l'esquerra per una pista que segueix, aproximadament, el camino del Buey Negro que pujava des del de la Muela (SL-CV-91) a buscar el de Ludiente.
A partir d'ací ja no guanyem molta més altura i anem un llarg tros per pista quasi planera. Deixem a la dreta un tossalet sobre el que s'alça el corral de Pío i un poc més avant trobem el Castillaret, conjunt de penyes on s'alça el corral del Tío Rodrigo. Un poc abans en uns bancals llaurats per a la cacera hauria d'enllaçar el camí de Ludiente però tampoc en trobem la traça.
Passat el Castillaret entrem dins del terme de Toga i el vell camí i la nova pista coincideixen totalment mentre discorren penjats de les faldes del Alto de Sanahuja. A sota nostre tenim els barranquets que es junten per a formar el barranco de Conchones i dominant-los des de dalt destaca el mas de Marmarán que els atalaia des de dalt d'un llomet.
Pontet al barranco de Conchones.

Pujant per la senda oberta a a solana del Castilleret.

Vorejant per dalt el barranc.

Enllaç amb la pista del Buey Negro.

Tram formigonat i ben conservat.

Bancals llaurats pels caçadors.

Vista d'ocell del tall del riu Villahermosa entre la Laguna i el Buey Negro.

Pista del Collao per on anava l'antic camí de Ludiente.

El Collao des del Castillaret.

Entrem novament al pinar i trobem una bifurcació: recte continua la pista cap a Ludiente pel Collao. Nosaltres seguirem a l'esquerra cap a Toga. Estant ací ens passa un cotxe amb un remolc de gossos així que sembla que tindrem batuda encara que no hi ha cap rètol que ho indique.
El camí travessa un rodal de pinar jove i puja cap al mas de Marmarán. A l'esquerra deixa un entrador a uns bancals i una fonteta que donaria aigua al mas. Per dalt del mas sentim glapir els gossos i, alçant la vista, arribem a vore un gos blanc perseguint un senglar gros que fuig entre la malea. No seran els únics gossos que vegem, un poc més avant sentim glapir un altre gos més a prop nostre i veiem com per la pista persegueix una cabra que es llança pel barranco de Marmarán avall mentre el gos li xafa els talons. Finalment puja a una penya esperant que el gos es canse i se'n vaja. Mentre ens acostem cap allà un parell de gossos més acudeixen al glapit dels companys però la cabra se'ls en fuig i ens els creuen quan tornen a travessar el camí pujant cap a los Tablares.
Hem vist molts gossos però cap persona i és que sembla com si els hagueren soltat per entrenar perquè els gossos van caçant per ells mateixa sense ningú que els dirigisca o els seguisca.
Després de l'entretingut espectacle seguim camí avant passant sota una caseta que encara no s'ha assolit i pot servir de refugi improvisat. El camí continua fent la volta per dalt del barranco de los Conchones que queda als nostres peus i, al fons, Argelita abans d'enfilar recte a buscar la Loma del Almendrolar.
Arribem finalment a la Loma del Almendrolar que baixa des del monte Tablares al Tossal. Ací hi ha un altre encreuament de camins i uns metres per dalt nostre està el corral de las Covatillas. La pista que puja segueix el camino de Aragón i per ell continua per l'Almayud, el Pozuelo, fa la volta a la Muela del Tormo baixant al Jupillo i per la Venta i la fuente Navarro puja cap al terme de Sucaina. Este és un dels grans camins de trahumància que feien servir les raberes de l'Aragó per a baixar a la Plana. Este és el mateix camí que s'ha recuperat a la primera part de la Canaleta Trail i és una llàstima que no s'haja netejat fins ací a dalt doncs només són uns 600 metres els que ens separen del punt on l'hem deixat.
El mas de Marmaran des del Collao.

Pista que enllaça amb el camino real de Aragón.

Gossos caçadors fent la seua feina.

El barranco de los Conchones amb Argelia al fons.

Corral de las Covatillas.

Toga i el Plano d'Espadilla amb Peña SAganta al fons.

Fins ací arriba també el SL-CV-56 que puja des de Toga al camino de Aragón per la Herradura de San Jaime. També passa una altra carrera, la maratón del Alto Mijares, i eixe serà el camí que seguirem recte per la Loma del Almendrolar per una senda que comença entre unes pedres saleres.
La senda corre per dalt la Loma del Almendrolar deixant d'una banda les aigües que pel barranco de Conchones van al riu Villahermosa i per l'altra el barranco de la Cava que drena l'aigua al riu de Millars. A meitat lloma trobem una gran fita que marca el límit dels termes de Toga i Argelita que anirem seguint a partir d'ara mentre la senda ens puja cap al Tosal. No passem pel cim del Tosal sinó que l'evitem per l'esquerra abans de començar la baixada. Ací trobem un vell camí que seguim uns metres fins que, quan continua recte, el deixem baixant per la dreta per un camí menys important. El primer és el camino del Tosal que des d'ací baixava directament a Argelita, el segon simplement és un pujador als bancals i és per on s'ha netejat la senda que baixa al Alto de la Cava.
Des de dalt la Cava la senda baixa travessant una línia d'alta tensió (per on hi ha un tallafocs) i vorejant per dalt un conjunt de coves que s'obren a la solana de la Cava (la cueva de las Horas, Portera, Rocha la Cava). Fins que arribem al collet que separa la Cava del Cerro per on passa el camí vell de Toga a Argelita.
Al collet trobem les marques del GR333 que ara seguirem a l'esquerra baixant a Argelita per acabar la ruta.
El camí s'ha recuperat fa poc i és fàcil i còmode de seguir, baixa per la vora d'un barrancusset fins que acaba a un entrador de cotxe als bancals. Cal seguir per ell avall fins a la carretera que ja és a tocar i continuar carretera avall uns metres per a travessar-la i seguir per l'altra banda vorejant un tancat.
Baixem ara per uns bancals de garroferes on ara hi ha un pinar esclarissat. A l'esquerra portem un pastor elèctric que tanca una finca i quan ens aboquem ja cap a les hortes d'Argelita cal parar atenció a la dreta on hi ha un colmenar. Passem ràpid per no molestar les abelles que estan molt atrafegades fent mel del romer, argelaga i pedorreta que estan en flor i entrem a Argelita després de travessar el barranco de los Conchones pel pont del camino de la Huerta.
El primer carrer que trobem és la Era Larga, el mateix d'on havíem eixit tancant així el cercle que hem fet al voltant del barranco de los Conchones en un curt i senzill recorregut que ens ha deixat un regust ben agradable.
Loma del Almendrolar.

Herradura de San Jaime.

Los Tablares des de la Loma del Almendrolar.

Camino del Tossal.

Descens del Tossal al camino de Toga.

Enllaç amb el GR-333 al collado de Toga.

Argelita des del camino de Toga.

Caixes d'abelles vora el camí.

Arribant a la Era Larga de Argelita.



Ací està el track:



Powered by Wikiloc

I ací altres rutes que comparteixen part del traçat:

GR-333: de Vallat a Argelita i Toga tornant pel Plano i la Riscla de las Campanas
De Toga a Argelita entre el Mijares i el Villahermosa
Ludiente - Pozo Negro - Peñas Altas - Collao


Més informació:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada