dimarts, 19 d’abril del 2022

LES USERES: LA SERRA DE LA CREU DES DEL PILÓ DE LA CREU AL CASTELLET

 

La Serra de la Creu és la divisòria entre els termes de les Useres i Atzeneta, cap al nord, i de les Useres i Llucena, més al sud. De fet podem considerar que comença al coll de la Bassa, sent el primer cim la Roca del Sol, i acaba dalt de Llucena, posant-li fi al Tossal de Goçalvo.

Es tracta d’una serra modesta i desarbrada, coberta d’un espès coscollar fruit del desboscament secular, i també del gran incendi que va haver a l’estiu del 2007 que la va cremar quasi de cap a cap. Només en l’extrem nord, al Bovalar d’Atzeneta, trobem pinars de repoblació que es van escapar del foc. A la vora, pels voltants de la font del Roure, dominaven els roures que volen tornar a recuperar el terreny perdut. Al sud trobem també alguns rodals de roureres a l’ombria de la Polla Rossa, i el Carrascar del Mas de Garcia, exemple de bosc ben conservat.

Per tot açò, a priori, no és un lloc massa interessant per a anar a caminar, però en dies clars les vistes que es tenen compensen sobradament la manca d’ombres. Així que aprofitant que no fa encara calor Linda i jo hem vingut a fer una ruta que la recorre quasi de cap a cap. O millor dit, tota la part que cau dins del terme de les Useres.

De fet per a fer la ruta enllaçarem dos senders abalissats que des del poble pugen a la Serra, el PR-CV-316 que puja al Piló de la Creu, i la ruta de la Font de la Ponsa, que des de la font de Més Amunt puja a les Trauantes. Així que pujarem per la primera a la Serra i baixarem per la segona.

 

Ens acostem a les Useres per a començar la ruta a l’entrada del poble per la carretera de la Barona. Ací trobarem les primeres marques del PR que ens pujarà fins al Piló de la Creu. Este PR recorre la tradicional romeria que fan les dones i xiquets de les Useres el cap de setmana següent als Pelegrins, en honor a la Santa Creu (abans es feia el 3 de maig, festivitat de la Santa Creu). Es tracta de la romeria menuda o d’inici, com podriem considerar-la doncs conserva bona part del ritual de la gran (dels Pelegrins a Sant Joan de Penyagolosa): cantors, clavaris, … però en este cas només poden anar dones i xiquets. La romeria ix pel mateix camí dels Pelegrins però se’n desvia per a baixar a les Arteses, per on puja al Piló, retornant per la font de la Presola. Ara la farem en sentit contrari a la rogativa, pujant per on baixa la mateixa.

Comencem a caminar des de les Eres, on està el Cementeri nou, baixant pel camí vell d’Atzeneta cap al barranc del Molinar. El barranc del Molinar pren el nom del conjunt de molins que s’alcen a la seua vora: el de Tosca o del Pont Vell del Molinar, el més amunter, el de la Baldasqueta, el molí Pio de Dalt i el de Baix, el molí de l’Alcorí i el del Xato.

El barranc del Molinar és l’únic que duu prou aigua, encara que no sempre, per a moure els molins, i per això mateix trobem un pont al punt on el camí vell d’Atzeneta el travessa. Hui el pont realment ajuda perquè el barranc baixa ben carregat d’aigua.

Travessem pel pont i el vell camí puja per l’altra banda per una costereta que corona dalt d’una clapissa on, a la dreta, deixem el camí vell de Benlloc. Continuem recte i baixem un poc a trobar el barranc de la Presola, que també baixa amb aigua gràcies a esta primavera tan plovedora.

Cal seguir barranc amunt fins a la font de la Presola, on un conjunt de piques de pedra arrepleguen l’aigua que naix un poc més amunt, quasi a l’altura del barranc. Un parell de taules i un parell de xops completen el conjunt.

Ací berenen els participants a la romeria al Piló de la Creu, ja de tornada al poble. Ara però és massa pronte, ja no per a berenar, sinó també per a esmorzar, així que cal continuar camí pel camí que, un tros més avant, abandonem per a trobar-nos amb la carretera.

Com el PR i la romeria van ací per la carretera s’ha habilitat una vorera per tal de caminar sense perill que ens xafe un cotxe. De tota manera per la part de dalt de la carretera també s’ha obert una senda paral·lela a esta amb el mateix objectiu.

Seguint la carretera, just abans d’arribar al barranc de la Palanca, la ruta continua per la dreta al lloc conegut com la Fogasseta, doncs ací es reparteix la fogasseta beneïda per a berenar a la font.


Les Eres.

Inici de la ruta.

Camí vell d'Atzeneta.

Pont vell del Molinar.

Camí de la Presola.

Barranc de la Presola.

Font de la Presola.

Carretera d'Atzeneta.

Des de la Fogasseta entra una pista que de seguida deixem per a seguir un camí a la dreta, que segueix el traçat de la passada (assagador) de la Palanca. El camí puja per un llomet, deixant a la dreta el barranc de la Palanca, que dona nom a tota la partida de les Palanques, la de Dalt i de Baix.

Tota la partida, i quasi tot el tros de camí que tenim per davant està coberta per un matollar espès de coscolls, argelagues i romers, que han crescut després del gran incendi del 2007. Abans la «malea» també era la vegetació dominant però s’hi podien trobar pins i carrasques disperses o formant rodals. Ara només les carrasques han brotat i comencen a traure el cap entre els coscollars, encara que a la banda de baix del barranc trobem rodals grans de pinatells que creixen amb força, però massa espessos per manca de treballs silvícoles.

El camí passa deixant un mas a la dreta abans d’arribar a la lloma de la Palanca. Ací se’n desvia per la dreta un camí que puja a la font del Maestre per dins del barranc seguint la passada de la Palanca, mentre que nosaltres, seguint el PR, pugem recte cap al mas de les Palanques, que domina la llometa des de dalt.

Fins a l’era del mas continua el camí, ací ample i amb carrilades pel pas dels cotxes, que travessa els bancals del mas, encara treballats. Es tracta d’un gran rodal de grans bancals de secà plantats d’ametlers, amb algunes velles oliveres a la vora. Les oliveres ja són centenàries i se plantaven a la vora dels bancals per a poder tindre oli per a casa, però els bancals estaven antigament dedicats als cereals, no va ser fins a la dècada del 1960 quan es va estendre el cultiu dels ametlers per tal d’aprofitar unes terres que no eren rentables per al cereal, atès que no es podien mecanitzar fàcilment.

Abandonem el carril d’accés al mas i continuem pel vell camí de ferradura que passa per la vora dels bancals, i travessa la pista que els dona accés, abans de tornar a buscar el barranc de la Palanca entre el matollar que cobreix tots els voltants i no deixa eixir-se’n del camí.

Seguim planejant fins que arribem al fons del barranc, on la passada i el camí tornen a anar de la mà remuntant el barranc cap a la font del Maestre on arribem.


Barranc de la Palanca des de la Fogasseta.

Camí del Piló de la Creu per la Palanca.

Mas de la Palanca.

El Piló de la Creu

Ginebres afectats pel foc.

Font del Mestre.

La font del Mestre es troba al fons del barranc. L’aigua naix d’un pouet i es recull a una bassa que hi ha al davant. A la vora de la font trobem tres creus de ferro incrustades a la paret d’un bancal. Els voltants, que en altres temps degueren ser de bosc, ara estan coberts d’un matollar impenetrable que, en este cas, ajuda al creixement de pins, ginebres i carrasques després de l’incendi.

Des d’ací el camí comença a pujar per la vessant, fent una gran volta, fins que arribem a un corral assolat, a la vora del mas de Bondia, també a terra. Des d’ací es veu bona part del camí que hem fet des de les Useres.

Però cal seguir avant i continuem pel camí que ara va planer per dalt d’un llomet fins que arriba a una pista ampla que puja des del Collao. Hem de seguir a l’esquerra uns metres per la pista i de seguida trobem una senyal que marca cap a on para el Piló.

Cal trencar a la dreta, desviant-nos de la pista. Per ella continua el PR una vegada pujat el Piló, baixant per les Arteses i el mas de Parranda a les Useres.

Seguim ara per un carril que enfila cap al capoll de la Serra. Ací n’hi ha marques de la Penyagolosa Trails, i és que per ací passarà la CSP este dissabte i ja han posat les cintes per a marcar-la. Així que només ens caldrà seguir-les fins al Piló de la Creu, encara que fins allí també ens portaran les marques de PR.

El carril acaba a un bancal on tenen abelles. Per sort ara no estan i es pot passar sense prendre precaucions, que mai estan de més. A partir d’ací continua una senda que enfila amunt el darrer tram de pujada fins a dalt.

El Piló de la Creu fou una creu de terme, segurament gòtica, situada dalt de la Serra a qui dóna el nom. De la creu no n'ha quedat més que la base de pedra picada i un molló de maçoneria bastit sobre ella al damunt del qual hi ha una senzilla creu de fusta. Pot ser la tradició de la rogativa estiga lligada a la disputa que va haver-hi entre Atzeneta i les Useres per part del terme d’esta. La disputa va derivar en un llarg pleit que va durar prop de cent anys entre els segles XVII i XVIII (i del qual els majors de les Useres encara en guarden memòria), i és que els d’Atzeneta reclamaven tota la part del terme de les Useres deçà el barranc del Molinar, és a dir, bona part del recorregut que hem fet. El Piló i la romeria és, per tant, una manera de reivindicar els límits del terme.

El Piló a més ha donat nom a la Serra de la Creu, que hom considera que va des del Collao (per on passa la carretera d’Atzeneta) al Tossal de Goçalvo, tot i que els dos extrems es podrien portar més enllà com ja hem dit.

Les Useres des del mas de Bondia.

Camí del Piló de la Creu.

Trencall al Piló de la Creu.

Marques de la CSP.

Piló de la Creu.


Des del Piló hi ha unes magnífiques vistes i s’albira tota la serra de la Creu i molt més enllà abraçant la mirada bona part de les terres del centre de la província de Castelló. Malauradament caldrà pujar un altre dia per a disfrutar-les perquè hui els núvols baixos que han cobert el cel ací s’han convertit en boira, i a més boira pixanera, de manera que no deixen vore molt més enllà que uns quants metres.

Al Piló de la Creu no només puja el camí del Piló, també per ací passa el camí vell de Figueroles, que ve per la Torreta del Campiello pujant a la Serra de la Creu pel mas de la Serra, des d’on la travessa quasi de cap a cap fins ací. Des d’ací baixa a Atzeneta pel mas del Gat, buscant la rambla. Per ací passa la CSP camí d’Atzeneta. Però hui toca seguir el camí de Figueroles cap a l’altra direcció, recorrent tota la Serra fins al mas de la Serra.

El camí vell de Figueroles (a Atzeneta) es va desbrossar fa poc. Es troba enfitat i és fàcil de seguir. El camí discorre entre coscollars i romer que és la vegetació predominant a tota la serra. De tant en tant trobem alguns carrasquissos que rebroten després del foc que va cremar totes les terres que travessem hui el 2006. El camí va pujant i baixant per dalt la Serra, no sempre seguint la traça del vell camí doncs en algun punt fa una volta com si qui l’ha recuperat no estiguera molt segur de la traça correcta, de tota manera és el millor pas que trobarem.

Seguint el camí passem per la vora d’una fita de terme que marca el punt on conflueixen els termes de les Useres, Atzeneta i Llucena. A partir d’ací la Serra de la Creu fa de divisòria entre les Useres i Llucena, les dos de l’antic senyoriu de l’Alcalatén i per això sense massa disputes territorials.

Ací també, encara que no es veja a simple vista, travessem per un espai arqueològic doncs ací van tindre lloc dos batalles separades quasi per dos-cents anys. Un al juny del 1938 durant la Guerra Civil espanyola quan la Serra de la Creu es va convertir en un punt de resistència; l’altre i més important va tindre lloc cent anys abans, el juliol del 1839, quan l’exèrcit liberal d’O’Donnell es va enfrontar amb l’exèrcit carlí de Cabrera que estava assetjant Llucena. L’anomenada «acción de les Useres» va resultar decisiva en l’alçament del setge i va suposar un punt d’inflexió a la guerra.

Caminem ara pel mateix lloc on van tindre lloc estos dos episòdis bèl·lics i hui, coberts de boira, fins i tot sembla que poden aparèixer els esperits dels caiguts en la batalla.

El camí travessa tota la Serra fins que arribem al Corral Blanc, del qual només en queden part de les parets. Estem en una part de la Serra on queda una ampla foieta, formada per la dissolució de la roca que no arriba a ser una dolina pròpiament dita i on n’hi ha bones pastures, millors segurametn en altres temps, quan la Serra estava coberta de boscos.

Per ací passa el camí dels Pelegrins de les Useres, declarat monument natural i, per tant, protegit. Passa també la ruta del Castellet, que des de les Useres puja al Castellet des d’on baixa al mas de la Serra on enllaça amb el camí vell de Figueroles a Atzeneta per on ve fins ací. Nosaltres ara la seguirem en sentit invers fins al poble.

Deixem així enrere el Corral Blanc i l’històric camí dels Pelegrins i continuem per un altre camí, no menys històric, el de Figueroles, que ens portarà cap al mas de la Serra. Este tram també està net, encara que en este cas sembla que el tram netejat no coincideix amb l’antic traçat del camí, que anava més a llevant.

El camí ens trau a un carril que entra a uns bancals treballats, i que seguirem passant per la vora del bassot del Curro, l’únic punt d’abrevada que trobem des del Piló. No debades ací el camí coincideix amb un assagador que recorre la Serra per dalt.

Camí caminant arribem als peus de les Roquetes de Blandina, on a la vora d’un bancal d’ametlers enllacem amb la pista de la Serra, que puja des de les Useres. Per l’esquerra baixaríem a les Useres, però cal seguir recte pel llom de la Serra cap al mas del mateix nom on arribem al cap de poc.

El mas de la Serra era un conjunt de masos situats a banda i banda de la capçalera del barranc de la Roca Naram, just al límit entre les Useres i Llucena però dins d’esta última. De les 4 o 5 cases que van arribar ha haver no en queda cap amb sostre i es troben assolades.

El mas està a dalt de tot de la Serra, sense massa terra de cultiu pels voltants, llevat d’uns pocs bancals que hi ha a la vessant nord del Castellet, ja dins del terme de les Useres, i que ara romanen majoritàriament erms.

Ací abandonem el vell camí de Figueroles que veníem seguint i que baixa per la vora del barranc de la Roca Naram a buscar el mas de Donís i la Torreta del Campiello. Nosaltres enfilem per la senda que puja al Castellet, oberta per a passar la carrera de muntanya de les Useres. Una curta pujada ens porta al seu cim.

Així arribem dalt del Castellet o més concretament, el Castellet d'en Pineda, ampla plataforma encastellada i voltada de parets de pedra seca que té tota la pinta de ser un antic assentament del bronze o ibèric encara que no ens aturem massa temps com per a buscar restes ceràmiques.

A la part més alta del Castellet hi ha un alt molló que marca la divisòria entre els termes de Llucena i les Useres. Ens estem una estona dalt admirant les vistes que ens ofereix un dia especialment clar. Davant nostre tenim el tossal de Gossalvo amb el barranc de la Volatera als seus peus. Més enrere destaca, omnipresent, Penyagolosa. Girant la vista cap a l'altra banda veiem la Plana tancada per la Serra d'Espadà i la serra de Borriol. I més prop les Trahuantes de Llucena i Figueroles, la Penya Naram i, també l'Alcora i Figueroles.


Camí de Figueroles.

La boira cobreix els capolls de la Serra.

Camí desbrossat al llom de la Serra.

Camí dels Pelegrins al Corral Blanc.

Continuació del camí de Figueroles.

Les Roquetes de Blandina des del Curro.

El mas de la Serra.

Senda de pujada al Castellet.

Les Trauantes des del Castellet.

Cim del Castellet.

Les Useres des del Castellet.

Baixem del Castellet per una senda oberta per a fer al Trail de les Useres i que, amb una forta pendent, ens baixa entre antics bancals al camí de la Trauanta. Este tram de baixada és el més pendent de tota la ruta i, una vegada deixat enrere, continuarem per un camí ample i amb menys pendent, com correspon a un camí principal que unia les Useres amb Llucena pels masos de la Trauanta, o les Trauantes; doncs trobem dos grups de masos, l’un a Figueroles i l’altre a Llucena, amb el mateix nom.

Deixem a la dreta la Trauanta, situada a una ampla collada que des del Tossal del Castellet enllaça amb el llom de la Penyarroja, just a la ratlla entre les Useres i Llucena, i on van haver una dotzena de veïns. Encara que dins del terme de Llucena sempre van tindre més relació amb les Useres, perquè tal i com em contava fa molts anys un veí, Llucena quedava a tres hores (en matxo) i les Useres a poc més d’una hora.

Ara toca fer el mateix camí que feien els veïns de la Trauanta per a ferrar els animals, anar al metge o a la tenda. El camí baixa per la vora del barranc de la Trauanta. Anem travessant antics bancals ara plens de malea que ha crescut després del darrer incendi fins que arribem a uns bancals d’ametlers i oliveres ben cuidats. El camí passa per la vora trasponen un llomet i baixant cap al barranc de la Ponça.

Els bancals acaben quan arribem a la pista que els dona accés amb cotxe. Pista avall queda la font de la Ponça amb unes tauletes, i des d’allí també es pot anar fins a les Useres. Nosaltres però travessarem la pista i el barranc de la Ponça, que passa uns metres per baix, per a pujar per l’altra vessant, passant per un tram on els pinatells creixen amb força per a formar en un futur proper un pinar espès. Al capdamunt de la pujada arribem als bancals de la Retoria, que formen part del mas del Retor, que queda a la nostre esquerra.

A partir d’ací el vell camí de ferradura esdevé pista i uns metres més avant enllaça amb la pista de la Serra, que hem xafat abans, i que ací està traçada sobre l’antic camí.

Baixem per la pista deixant a la dreta el mas de la Platera, envoltat també de bancals treballats envoltats d’un matollar espès d'argilaga i romer amb alguns coscolls i carrasques, que han rebrotat després de l’incendi. Alguns pinets que ja comencen a despuntar per damunt de la malea posen un punt d'esperança i promesa d'un futur bosc ... però això encara queda molt lluny.

Quan arribem a una revolta cal abandonar la pista i baixar recte. Ací la traça del vell camí no està clara però una senda neta i ben xafada baixa a buscar el barranc de la Font Jordana, just on es troba l’ullal de la Font Jordana, només actiu en època de pluges.

Només uns metres més avant hi ha el pont de la carretera de Costur que passarem per baix i de seguida arribem al paratge de la font de Més Amunt on enllacem amb el vell camí de l’Alcora (i de Costur).

La Font de Més Amunt està formada per una sèrie de canyos que aboquen l’aigua a una gran pica de pedra que recull l’aigua i la canalitza a la séquia mare, que rega l’horta de les Useres. De fet el poble es troba al lloc on és gràcies a l’aigua de la font.

Al mateix paratge de la font trobarem també tauletes i jocs infantils, un bonic lloc per a descansar i fer un mos, però només queda un curt passeig fins a les Useres, així que ho deixarem per a un altre dia.

Després de caminar un tram pel caixer de la séquia, simplement per a retallar un poc el camí, enllacem amb el camí vell de l’Alcora (i de Llucena), ara formigonat, que ens portarà al poble paral·lel a la séquia i sempre per dalt de les hortetes que queden a la dreta, baixant en bancals esglaonats cap al barranc.

Arribem finalment al Piló del Molí, situat al costat de la bassa del Molí, i dalt del Molí de la Vila (o del Comte, que n’era el propietari fins el segle XIX). Des d’ací tenim una de les millors estampes de les Useres, encastellat en una serreta, amb les hortes als peus. Es tracta d’una immillorable posició defensiva, just controlant la principal zona de regadiu de l’extens terme, i en un de les darrers estreps de la Serra abans d’arribar al Pla.

Arribats al poble entrem passant per la vora dels Llavadors i de la font de Baix, que subministrava aigua de boca, i el travessem de cap a cap, des del Loreto fins a les Eres per a cloure una bonica ruta travessant quasi de cap a cap la Serra de la Creu.

Les Trauantes.

Camí de Llucena o de les Trauantes.

Bancals treballats a la vora del camí.

Mas de la Parreta i Tossal del Castellet.

Aljub del mas del Retor.

Les Useres des de la costera del mas del Retor.

Font de Més Amunt.

Camí de Llucena.

Camí real i séquia mare.

Els Llavadors.
  

 P.S: Malauradament un gran incendi va afectar bona part del recorregut el 15 d'agost del 2022 impedint la recuperació natural de la vegetació quinze anys després del gran incendi del 2007.

 

Ací està el track:


Powered by Wikiloc


I ací altres rutes que comparteixen part del recorregut:

Pels camins de pelegrinació de Les Useres: el camí dels Pelegrins i el Piló de la Creu

Atzeneta: de la rambla del Castell al Piló de la Creu

de Les Useres a la Trauanta pel Castellet i la Ponça

La Foia, la Parra i les Useres pels camins antics de l'Alcalatén

les Useres - Trauantes - la Serra – GR33

de la Barceloneta al Tossal de Goçalvo per les Trauantes


Més informació:

  • Ajuntament de les Useres

  • Ajuntament d’Atzeneta del Maestrat

  • Beltran Zaragozà, Andreu i Rubio Miguel, José (2010) Estudi de la toponímia històrica i actual de les Useres (l'Alcalatén) Ed. Butlletí de la societat d'onomàstica. Accessible a la web.

  • Escrig Fortanete, Joaquin coord. ( 2011) La Llucena masovera Ed. UJI

  • Escrig Fortanete, Joaquin coord. (2000) Mongrafia de Llucena Ed. UJI

  • Escrig Fortanete, Joaquin (1998) Llucena: una historia de l'Alcalatén Ed.UJI

  • González García, Clemente. (2020) «A corta distancia. Proyectiles esféricos de la Acción de Las Useras, Castellón (17 de julio de 1839)». En: Saguntum: Papeles del Laboratorio de Arqueología de Valencia, 52

  • Monferrer, Àlvar (1995) Els pelegrins de les Useres. Ed. Generalitat Valenciana

  • Rubio Miguel, Jose (2016) El pleit entre la vila d'Atzeneta i la vila de les Useres (1635-1722) Ed. Diputació de Castelló.

  • Soler, José Luis (2015) Atzeneta del Maestrat. Un poble per a viure Ed. Diputació de Castelló


divendres, 15 d’abril del 2022

D'ESLIDA A AIN PEL MALLOL I EL COLL DE BARRES

 

Entre Eslida i Aín se poden fer moltes rutes circulars: fa unes setmanes vam fer la volta pujant pels Cocons i el Bellido tornant pel Mallol i la Penya Roia. També podríem anar pel barranc de la Batalla i el Palomar i fins i tot seguir el camí d’Aín els trossos que no s’ha menjat la carretera que fora el camí més curt i fàcil. Però d’entre totes eixes la ruta triada serà anar pel camí d’Aín fins a la carretera per a pujar per la Penya Roia fins al Mallol i baixar pel barranc de l’Espès a la font de la Basseta des d’on, travessant les hortes arribar a Aín. La tornada serà menys original, seguint íntegrament el GR-36 que puja pel barranc de la Caritat al coll de Barres i baixa pel barranc de l’Oret.

Com que estem tenint una primavera molt plovedora tots els barrancs baixen ben carregats d’aigua mostrant un paisatge molt més bonic que de costum però també amb l’inconvenient que haurem de banyar-nos els peus en més d’un lloc.

 


Comencem la ruta a la carretera d’Aín, a l’eixida del poble, just al punt on la travessa el barranc de l’Oret. Des d’ací evitarem carretera i asfalt començant a caminar pel camí formigonat que puja a la font de Fosques. Encara és ben de matí i ja hi ha una persona omplint aigua a la font, segurament per evitar les cues que es formen més avançat el dia. Per la vora de la font continua el nostre sender que baixa a buscar el barranc d’Aín, que més avant es convertirà en la rambla d’Artana. Seguim les marques del PR-CV-384 que fa la volta a les fonts d’Eslida, i que des de Fosques continua planer fins que troba el barranc del Fonillet que segueix per a baixar al barranc d’Aín.

El barranc del Fonillet baixa ben ple d’aigua i cal anar fent equilibris de pedra en pedra per a no banyar-se els peus, i no serà l’única vegada que tocarà fer-ho sinó més bé la tònica habitual de la ruta, tot i què en temps normals els barrancs baixen secs i sense aigua llevat de llocs molt puntuals i que no presenten cap dificultat. Però cal tindre en conter que després de fortes pluges sol ser habitual el trobar els camins inundats i difícils de passar en sec.

Arribem al barranc d’Aín per on pujava antigament el camí d’Aín que li va donar nom a les partides dels voltants. El barranc baixa ben ple d’aigua, però no tant com per a no poder passar per la vora ... de moment.

Remuntem el barranc entre els xops i salzes que comencen a borrar fins que arriba un punt on ja no es pot seguir sense banyar-se els peus, així que seguim per la dreta fugint del barranc per uns bancals abandonats i passem el barranc seguint la sequieta que des de la font del Poll duu l’aigua a l’Horta del Camí d’Aín.

Una vegada travessat el barranc és més fàcil de remuntar seguint una senda netejada recentment per a traure suro i que ens portarà a la font de Sant Josep. Ací toca fer malabarisme per a passar novament el barranc sense banyar-se, o optar per nadar com fa la gosseta.

 

Inici de la ruta a la carretera d'Aín.

La font de Fosques.

PR cap a la font de Sant Josep.

Barranc del Fonillet per on baixa el PR.

Barranc i camí d'Aín.

Tram totalment cobert d'aigua.

Aqüeducte de la font del Poll que serveix per a travessar el barranc.

Toll salvant.

Font de Sant Josep.

 La font de Sant Josep naix en un plec de la muntanya i als seus peus passa el barranc ben ple d’aigua. Al davant hi ha unes tauletes i uns foguers per a torrar, ara clausurats. Des d’ací seguim la pista de l’Ombria, que coincideix amb el camí d’Aín però que més avant se’n desvia per a pujar a l’Ombria (del Camí d’Aín, clar). Seguint la pista travessem uns vells olivars que ens porten als peus de la Corralissa. Ací la pista gira a l’esquerra i comença a pujar cap a l’Ombria seguint el camí de la Batalla i nosaltres l’abandonem seguint a la dreta a buscar el barranc per on anava l’antic camí d’Aín que, si fa no fa, seguia sempre el barranc.

Barranc amunt i mirant de no posar el peu dins l’aigua passem per sota del pont de la carretera i n’eixim a l’esquerra separant-nos de l’aigua.

Ací abandonem el vell camí i seguim un altre camí de ferradura que travessa el barranc d’Aín i puja cap a la Mina pel barranc de la Penya Roia. El camí es troba empedrat i ben net i puja per un fondal ben ombrívol però cal estar atents perquè el camí principal i més xafat se’n va cap al mas de la Mina que s’alça a l’esquerra (orogràfica) del barranc mentre que nosaltres hem de pujar per la dreta cap a la Penya Roia.

La senda al principi no està molt clara. Els marfulls que creixen formant un espès sotabosc a sota de les sureres n’esborren, en part, la traça que, conforme pugem, es va fent més clara. La costera és forta i el camí puja fent voltes i més voltes per a suavitzar la pendent. Ací també es nota que ha plogut molt i l’aigua ha erosionat el camí, sobretot perquè les bicicletes que l’han gastat per a baixar n’han arrencat les pedres que servien per desviar l’aigua de pluja i evitar que correguera per la caixa del camí, fent-lo més fondo i arrossegant el sòl compactat pel pas dels caminants.

Seguint les voltes del camí pugem a un primer puntalet des d’on tenim unes bones vistes d’Eslida i del barranc d’Ain. Des d’ací el camí enfila per un morret on els arbres creixen més separats per la poca molla que hi ha. El camí també pujava fent voltes però moltes d’elles s’han perdut al retallar-les les bicis i fan que la pendent siga més dura. Este és el tram més pesat de la pujada.

A la dreta queda el barranc de la Penya Roia que pot ser siga la que s’alça de l’altra banda del barranc, tota de rodeno roig, o pot ser siga la roca que corona per dalt on el gris de la calcària mostra als peus el roig del lloc on no toca l’aigua de pluja. Siga d’una manera o una altra de penyes no ens en falten, i el que podem vore és l’estratigrafia de la serra d’Espadà en estat pur, doncs anem pujant pels gresos rojos del bundsandstein que deixen pas a les dolomies cretàciques just per damunt.

Continuem pujant i quan coronem el morret els pocs arbres ens deixen disfrutar d’un panorama més gran. A ponent apareix Aín, on anem, al fons dels barrancs, mentre que a llevant queda Eslida, d’on venim. Cap al sud hi ha el barranc i el Pic de la Batalla, a qui ha donat nom.

Un poc més amunt arribem a la senda que des del Pla de Cocons baixa pel Mallol a la Basseta d’Aín. Ara la seguirem a l’esquerra. Esta senda està molt xafada per les bicicletes que pugen per pista fins als Cocons per a baixar per ella i mostra clarament l’erosió que suposa el trànsit de bicicletes.


Olivars al camí d'Aín.

Travessant la carretera per baix.

Camí de la Mina.

Senda de la Penya Roia.

Penyes de rodeno al davant i calars al fons ja en Cocons.

Eslida des de dalt la Penya Roia.

Aín des del mateix lloc ...

... i el barranc de la Batalla i el pic a qui li dona nom.

Camí de Cocons.

Seguint la senda arribem a un ample colladet. A la dreta mou el camí de Mallol (recentment netejat) que va al Mallol des d’on baixa per l’assagador del Tossalet cap al Collao de Veo. Descartem este camí i a pocs passos trobem el camí de Cocons, també acabat de netejar, que baixa pel barranc de l’Espès. Este serà el que seguirem descartant el camí més xafat, el de les Solanes, que baixa recte cap a la font de la Basseta.

El camí de Cocons s’endinsa dins d’un espès alcornocar que cobreix les vessants del barranc de l’Espès. Baixem per l’ombria i la humitat de l’ambient fa que el camí, poc xafat, estiga entapissat de molsa. Baixa per la vessant esquerra del barranc a buscar el centre a on arribem ja prop de la part més baixa. Pel barranc baixa un fil d’aigua que salta de pedra en pedra i, quan camí i barranc conflueixen, cal evitar. De tota manera a la part final del barranc el rodeno deixa pas a la pedra calar i l’aigua desapareix sota terra, i només reapareixerà uns metres més avant a l’arribar a la font de la Basseta.

La font de la Basseta, sempre pobreta d’aigua, fa goig de vore. L’aigua ix i aboca al llarg abeurador, però també n’ix de totes les penyes que l’envolten de manera que forma un rierol que baixa barranc avall. A la vora de la font hi ha un forn de calç rehabilitat i des d’allí continuem per la pista que entra des de la carretera d’Eslida.

A l’arribar a la carretera per l’esquerra baixa el camí de les Solanes que havíem deixat abans. Ací mateix trobem un mirador sobre les hortes i el poble d’Aín. Per la seua esquerra continua el camí de les Solanes, avall cap a les hortes.

Travessem el barranc de la Basseta que baixa carregat d’aigua i continuem entre bancals pel camí, ample com un camí de carro i ben pla, que ens porta al costat del barranc de Manyes, nom que pren ací el que a Eslida coneixen com a barranc d’Aín. A partir d’ací el camí es troba totalment formigonat fins al poble.

Toca travessar el barranc de Manyes i baixa amb tanta aigua que cal descalçar-se (o banyar-se les espardenyes) per a fer-ho. Just dalt un assut forma un bonic salt d’aigua. Com que més avant també tocarà tornar-lo a travessar opte per continuar descalç i al final hi haurà un bon tros de camí amb els peus a l’aigua.

El camí passa per davant dels Corrals i arriba així al punt on conflueixen el barranc de la Caritat i el del Picaio, donant origen al barranc de Manyes. Ací també hi ha a l’esquerra un camí que per la Covatilla puja al camí del Palomar i permetria remuntar el barranc de la Caritat, per on puja el GR-36, sense banyar-se els peus, però ja posats continue pel barranc del Picaio que coincideix amb el camí vell d’Eslida a Aín per a entrar al poble.

Este tros de camí també està ple d’aigua però amb menys toll de manera que es podria passar calçat, però ja posats ...

El camí enllaça amb el GR i poc després se separa del barranc del Picaio pujant directament cap al poble d’Aín on entra pel carrer de la Sequieta. Des d’ací cal travessar el poble, tan menut com bonic, passant per la plaça de l’església i la de la Creu i eixint pel carrer del Calvari que, com no podia ser d’altra manera, ens porta a la porta del Calvari.


El barranc de l'Espès i Aín.

Camí de Cocons pel barranc de l'Espès.

El barranc que baixa amb aigua.

Tram calar on  l'aigua desapareix.

Font de la Basseta on reapareix l'aigua.

Camí vell d'Eslida.

Barranc de Manyes.

Aín des de la confluència del barranc de la Caritat i el del Picaio. Al fons la Penya del Pastor.

Barranc del Picaio i camí d'Eslida.

Aín.

Per baix del Calvari hi ha la pista que remunta el barranc de la Caritat, seguint l’antic camí de la Mosquera, de Xova o d’Almedíjar, doncs tots ells eixen conjuntament des d’ací. També mou per ací el GR-36 en el trajecte que fa des d’Aín a Eslida i que seguirem ara en tot el seu recorregut.

El camí voreja el barranc de la Caritat i passa per un vell assut on es forma un bonic salt d’aigua. Un poc més avant hi ha les piscines del poble, situades als peus del que fou el Molí de la Vila, del qual només en resta el cup.

Ací mateix cal abandonar la pista i continuar pel vell camí que travessa el barranc, i altra vegada a descalçar-se, i no serà l’última. El camí, ample i formigonat, puja pel costat del barranc per a passar sota l’Arquet. Uns metres més avant hi ha el Molí dels Blancos o de la Bassa del Mig, bassa de reg situada just a dalt. Ací toca tornar a descalçar-se per última vegada. A partir d’ací el camí continua uns metres més per la vora del barranc i se’n separa per a pujar amunt a buscar la pista. Per la dreta continua el vell camí d’Almedíjar, ara abalisat com a PR que puja pel barranc de la Rossa cap a Almedíjar trasponent el coll de la Ibola.

Quan el camí ix a la pista cal seguir per ella un tros ben llarg. A la nostra dreta queda el Castell i als seus peus hi ha el segon Molí o Molí de Guinsa, ben arreglat i amb la bassa just al darrere. La bassa està tan plena que perd aigua per la paret en moltes filtracions. Ací l'aigua també salta per dalt de la bassa del molí i és que amb les plogudes recents la font de la Caritat ix ben carregada d'aigua que s'afegeix a la que també baixa pel barranc.

La font de la Caritat està uns metres més amunt i ix directament de la muntanya. Una tanca metàl·lica en limita l’accés i l’aigua es canalitza directament a la séquia que porta l’aigua a la bassa del molí i que va de gom a gom. Dalt la font hi ha una tauleta per a aturar-se a fer un mos i això estant fent uns dels molts excursionistes que ens hem trobat des que hem eixit d’Aín.

Continuem pista avant i a la dreta deixem el camí del Castell, reobert recentment i que permet pujar des del barranc de la Caritat al castell d’Aín per a fer una ruta circular. Un poc més avant al passar pel Benialinet baixa de la muntanya un altre riuet d'aigua que brolla de la font del Benialinet, normalment més pobra d'aigua i és que totes les fonts i barrancs baixen ben plens d'aigua que fa goig vore. Uns metres més amunt a la dreta se’n desvia el camí de l’Horteta i encara un poc més amunt el camí de Mosquera que remunta el barranc del Juncaret cap a l’Ereta. Nosaltres continuem per la pista que passa als peus de la Cascalba on també l’aigua corre pel mig del camí que ja s’ha formigonat per a evitar l’erosió.

Seguint amunt a l’esquerra se’n desvia la pista que puja al collado de Barres, això sí fent una gran volta. Nosaltres seguim la pista que puja a l’Ereta fent la volta pels Noguerals. I de fet, un poc més amunt trobem la font dels Noguerals on la pista fa una volta per tal de deixar-la al mig.

Per la part de dalt de la font deixem definitivament la pista i encetem la pujada final cap al collado de Barres, sempre seguint el GR, pels Terrers de Múria on el rodeno deixa pas a la marga que anem trepitjant al llarg de la curta pujada que ens duu al collado de Barres, per on trasponem de l’altra banda de la muntanya i on parteixen els termes d’Aín i Eslida.

L'Arc al camí d'Almedíjar.

Camí d'Almedíjar pel barranc de la Caritat.

Molí de Guinsa o de Dalt.

Aigua que brolla de la font de la Caritat.

Desviament al barranc del Juncaret.

Font dels Noguerals.

Arribant al coll de Barres.

Ací dalt passa també la pista que continua cap a Eslida fent volta per la font del Fonillet. Des d’ací mou també una senda que puja al pic de la Batalla i a la dreta continua el camí de Xova trasponent per Bellota cap a Xovar. Nosaltres seguirem el GR que baixa pel camí de l’Oret cap a Eslida, buscant el barranc de l’Oret.

El camí està prou erosionat per esta i d’altres pluges i cal anar amb conte amb les pedres soltes i els regalls. De tota manera les darreres pluges han solsit la paret d’un vell bancal al Racó del Tio Cristo que ha caigut al camí, encara que no impedeix el pas.

Baixem a bon pas seguint el Reguer del Tio Cristo, que corre per la nostra dreta, i arribem a uns olivars cuidats que volten la Caseta de Volta. Des d’ací el vell camí s’ha transformat en una pista que, esta sí, ha patit molt per les pluges. L’aigua ha deixat al descobert el vell empedrat del camí que hi havia sota una grossa capa de terra.

Deixem enrere la pista i el camí de l’Oret baixa fins al barranc del qual pren el nom i el segueix aigües avall, per la vora, per sort, perquè el barranc baixa amb prou aigua. El camí manté trams empedrats que el mantenen en bon estat, llevat dels trams on travessa o va per dins del barranc on la força de l’aigua l’ha desfet. Al final arribem a la pista que puja pel barranc de l’Oret. Ací cal fer equilibris per tal de no banyar-se els peus doncs l’aigua s’escampa pel camí.

Cal seguir ara per la pista avall, tota formigonada, que baixa per l’esquera del barranc. Passem per davant del corral de l’Oret i un poc més avall passem sota la cova de l’Oret i, quan la pista travessa el barranc enfilant cap al cementeri d’Eslida, abandonem la pista i el GR i seguim a l’esquerra per un ramal que baixa directament a la carretera d’Aín, just al punt on havíem començat a caminar, vora el camí de la font de Fosques.

Completem així una interessant ruta entre Aín i Eslida, en part per camins poc coneguts i en part per altres molt concorreguts.


Barranc de l'Oret des del Collado de Barres.

Erosió de la pluja que ha tret el vell empedrat.

Camí de l'Oret ...

... inundat a l'arribar a la pista.

Pista de l'Oret que ha substituït el vell camí.

Arc del camí d'Aín, inici i final de la ruta.


Ací està el track:

Powered by Wikiloc


I ací altres rutes que comparteixen part del traçat:

Barrancs d’Aín

Al Bellota per la pedrera des d'Aín

El Picaio, Espadà i Batallla des d'Aín seguint la marató dels Dements

Aín, Eslida i Artana

Ain a Mosquera amb tornada per les Penyes Blanques

D'Ain al Batalla i retorn pel Bovalar

D'Ain al castell i la font de Sant Ambrós

GR-333: de Veo a Aín i Alcúdia tornant pel GR-36

Excursió a la cova de l’Oret

Cims d’Eslida: Puntal de l’Aljub i Batalla


Més informació:

  • Cebrián Gimeno, Rafael Montañas Valencianas VII. Sierra Espadán Ed. CEV, 1999

  • Ajuntament d'Aín

  • Senders d'Aín, fullet realitzat per la SASE i editat per l'Ajuntament d'Aín. accessible a la web.

  • Llop Goterris, X. 30 rutes a peu per la Serra d'Espadà accessible a la web

  • Puchades, Sento Serra d'Espadà. GR-36 Ed. SASE, 2009

  • Arnau Juan, Òscar (2016) Serra d'Espadà. Mapa i guia excursionista. Ed. eltossalcartografies