diumenge, 25 d’agost de 2019

EL POZO NEGRO I EL POZO AZUL BAIXANT PEL RÍO DE AYÓDAR

Per a fugir de la calor ens acostem al río Pequeño o río de Ayódar a refrescar-nos al famós i concurrit Pozo Negro. Però per a completar la ruta baixarem riu avall visitant també el menys concurrit Pozo Azul.
Per tal de no perdre'ns seguim les indicacions de Trotasendes que va fer una ruta semblant encara que nosaltres la fem "per a tots els públics".

Eixim de la fuente del Cañar, als afores de Fuentes i bon lloc per a dinar i seguim la pista traçada seguint el vell camí de Torralba. No és gens difícil doncs només trobarem un parell de bifurcacions; la primera només eixir i abans de travessar el riu quan se'n desvia a la dreta la pista que passant pel molino de Arriba segueix a los Chorricos (i ja per camí) a la Masada. Per ahí serà per on tornem. Ara però seguim la pista que es troba tancada amb una cadena per evitar les aglomeracions al Pozo Negro.
La pista transcorre per dalt del riu de manera que podem vore des de dalt els llocs per on després passarem, entre d'altres i si ens fixem el Pozo Azul on fins i tot hi ha un senderol mig esborrat que hi baixa.
Arribem així al punt on es desvia per la dreta una pista que baixa a la fuente del Zuro on hi ha una captació d'aigua potable per a Fuentes i també la font i taules a l'ombra dels pins.
Fins ací hem anat seguint les marques blanques i roges del GR333 que va de Fuentes a Torralba, ara les marques baixen per la fuente del Zuro per remuntar el riu cap al Pozo Negro. Nosaltres no el seguirem sinó que continuem riu amunt per tal de fer tota la baixada des del naixement.
Passem per dalt del Pozo Negro, com sempre a l'estiu ple de gent, i seguim fins que la pista baixa a travessar el riu. Un poc més avant hi ha la fuente del Río on naix el riu però no arribarem. Ací mateix se'ns uneix el GR333 i ara sí, el seguirem avall cap al Pozo Negro o Pozo sin Fondo.

Fuente el Cañar.

Río Ayódar o río Pequeño.

Pista sobre l'antic camí de Torralba.

Els tolls del riu.

El Pozo Negro vist des del camí de Torralba.

La senda ens baixa de seguida al riu i el travessa pujant per l'altre costat per baixar cap al Pozo Negro, però nosaltres seguim recte pel riu arribant al toll per dalt de manera que ens toca saltar (encara que també es podria desgrimpar). És un salt curt i fàcil i de fet una vegada avall tornem a pujar unes quantes vegades per tornar a fer el salt.
Bé tots no hem vingut pel riu, la gossa i l'ama han seguit el camí alternatiu apte per a tot tipus de persones i amb esglaons fets per a baixar.
Després d'estar-nos una bona estona prenent el bany (més fora que dins què l'aigua està molt fresca) continuem camí riu avall fins a la fuente del Zuro on ens aturem a dinar.
Es nota que és diumenge d'agost i tota la vora del riu està plena de gent passant el dia però a la font no tenim problemes per a trobar taula, curiosament no hi ha quasi ningú.

Baixant al Pozo Negro seguint el GR333.

Abandonem el GR i seguim per dins del riu.

El Pozo Negro des de dalt. Per a baixar ...

... cal saltar.

Seguint el camí riu avall.

Fuente del Zuro amb la seua àrea recreativa.

Una vegada dinats seguim riu avall i pràcticament anem sols.
Cal seguir un senderol que s'endevina més que es veu i que ens porta per la vora del riu travessant-lo ací i allà i, si vulguerem, evitant banyar-nos els peus. Seguint-lo passem un toll menudet on també hi ha un parell de parelles abans d'arribar al Pozo Azul. Ací cal saltar i travessar-lo a gual o fer com va fer Trotasendes arrapant-se a la vora de l'esquerra per a passar per dalt. La veritat és què és un pas molt perillós i poc recomanable i a més ara fa calor de manera que és ben agradable entrar a l'aigua. L'únic problema és la gossa així que toca despenjar-la amb unes cordes que portem a la motxila per si de cas. Uns xiquets que han pujat pel riu ens ajuden a baixar-la tot i què també es podria baixar a mà amb un poc de conte o, fins i tot, un gos valent i acostumat a l'aigua es pot llançar des de dalt.
Travessem el toll, prou més llarg, i ens estem a l'altra banda una estona que aprofiten els xiquets per a pujar i saltar a l'aigua i nadar. Estant ahí arriben un parell de parelles amb un parell de gossos i així podem comprovar com els gossos són capaços de pujar i remuntar el salt (amb molta motivació) i també saltar i travessar nadant.

Aigües avall de la fuente del Zuro seguim trobant tolls menuts.

El Pozo Azul vist des de dalt.

Baixant la gossa al Pozo Azul.

Encara que d'altres gossos no tenen cap problema per baixar i pujar.

El Pozo Azul pot ser no és tan bonic com el Negro però és més tranquil i millor per a nadar així que ens estem molta estona allí fins que finalment reprenem el camí riu avall. Ací també anem trobant un pas per la vora del riu que ens evita banyar-nos els peus fins que arribem a un assud que desvia l'aigua per l'esquerra. Aprofitem i seguim pel caixer de la sèquia que mou des de l'Azud de la Rinconada per a regar les hortes de la Rinconada. No entrem a la Rinconada (que fa honor al nom) i des de la Balsa de la Rinconada baixem als peus d'un salt d'aigua on hi ha un altre assut, l'Azud del Molino que agafa l'aigua per al molino de Arriba.
Seguint el riu aigües avall del Pozo Azul.


Azud i acequia de la Rinconada.

Seguim avall pel caixer de la sèquia ...

... fins a la balsa de la Rinconá ...

... que rega la Huerta de la Rinconá.


Seguim la sèquia del molí i fem cap a una pista que passa per dalt de les hortes fins a la Balsa del Molino. Ací ens cal seguir la pista que fa un poc més de volta per a baixar al barranco de las Clochas on hi ha el Molino. Només cal seguir la pista per a arribar al punt d'inici però nosaltres en conte d'això seguim la sèquia (tapada) que per l'esquerra del molí ens deixarà just al davant de l'entrada a la fuente del Cañar on hem començat la ruta.
Senda de la Rinconada per la vora del riu.

Salt del riu amb un toll d'aigua que ara està estancada.

Pista per dalt de les hortes cap a la balsa del Molino.

Balsa del Molino que serveix per a regar i ...

que alimentava el molino de Arriba, restaurat i que encara pot moldre.

El rodet que mou la mola volandera dins del carcau.

Seguim la acequia Madre, tapada en este tram.

Àrea recreativa de la fuente del Cañar.
Ací està el track:


Powered by Wikiloc


I ací altres rutes que comparteixen part del camí:

GR333: Ayódar, Fuentes i Torralba tornant per Benatar
de Fuentes de Ayódar a Piedras Santas pel Pozo Negro
fuentes - torralba - macasta - fuentes més informació ací
fuentes - villamalur més informació ací
torrechiva - poza negra - fuentes més informació ací

Més informació:
  • Web oficial de l'ajuntament de Fuentes de Ayodar.
  • Pàgina web personal de Joan Ros Sanfélix.
  • Llop Goterris, X. 30 rutes a peu per la Serra d'Espadà accessible a la web
  •  Sancho Comins, José (1990) Itinerarios por el valle del Mijares Ed. Caixar rural Almassora 
  • Arnau Juan, Òscar (2016) Serra d'Espadà. Mapa i guia excursionista. Ed. eltossalcartografies  
  • Wikiloc de la Mancomunitat Espadà - Millars
  • Mancomunitat Espadà - Millars 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada