divendres, 6 d’abril de 2018

DEL CHORRADOR DEL VILLAR A ZUCAINA FENT GEOCACHING

Ens hem acostat a Zucaina aprofitant una ruta geocachera penjada per Salvatta. Encara que el seu autor la comença des de Zucaina, nosaltres ho fem des del pàrquing del Chorrador amb la idea d'acostar-nos allí al final (i completar un altre cache). I també perquè així primer pugem i després baixem.

Així que comencem la ruta des de l'entrada al Chorrador i ho fem seguint la carretera cap a Zucaina. El primer cache el tenim ben prop, encara no hem caminat ni dos-cents metres que ja el trobem prou fàcilment. Ací abandonem la carretera seguint un vell camí que remunta un barranc que s'encaixona a l'arribar al nivell de base del riu. Caminem sota un pinar ombrívol on creixen les enfiladisses que, conforme pugem, va deixant pas a un bosc més eixut fins que arribem a la carretera just al punt on fa una revolta (una de les set grans revoltes de ferradura que porten del riu a Zucaina). Per ací passa la ratlla de terme entre el Castillo i Zucaina (tal com informa un cartell a la carretera) i també el paso de la Majadica, assegador que la segueix.
El vell sender se'n separa i cal pujar recte travessant bancals fins que arribem a una zona més humida on creixen joncs, aranyons i espinals. Per sort per ací encara passen ovelles que mantenen un pas entre la vegetació que ocupa els antics bancals.
Arribem així a un corralico desteulat on hi ha el darrer cache de la sèrie (el segon per a nosaltres) que ens costa prou de trobar.
Des del corralico puja una vella senda que deixant una caseta nova a l'esquerra ix a la carretera a una altra revolta. Ací cal seguir la carretera uns metres mentre disfrutem de la vista sobre el Castillo, situat davant nostre però a l'altra banda del riu que corre al fons d'una vall coberta de pinar.
Quan la carretera s'endinsa en un pinar de pi rodeno cal deixar-la i pujar a la dreta per una senda que voreja uns bancals. El pinar creix sobre els gresos marrons que ací afloren en superfície canviant el paisatge de forma radical. Pugem per dins del pinar fins que tornem a eixir a la carretera que, ara sí, ja no abandonarem fins arribar a Zucaina.
Carretera de Zucaina.

Barranc per on puja el camí.

Senda sota el pinar.

Retallem la carretera unes quantes vegades.

El Castillo de Villamalefa de l'altra banda de la vall.

Pinar de rodeno a l'Albarda.
Deixem a la dreta la pista al Villar i davant nostre hi ha un roure mitjà voltat d'un banquet amb un cartell que informa de l'espècie i característiques. Fins ací arriba un passeig peatonal des del poble i s'ha habilitat un banquet vora el roure per a recuperar forces. Nosaltres també l'aprofitem i ens aturem una estona a vore com amb la primavera el roure trau noves fulles.
Continuem camí cap a Zucaina que ja tenim al davant. El poble s'alça al cara-sol d'un tossalet, mirant els plans de bona terra de llaurança que s'estenen davant. En altres temps el cereal estaria verdejant als bancals del pla, ara ho fan els avellaners que comencen a borrar.
Seguint la carretera passem per davant del poble fins que entrem per anar directes a la plaça on hi ha l'església i l'ajuntament.
Finalment n'eixim pel camino del Villar pujant cap a la Planeta. Només eixir del poble, a la vora del camí però en un lloc no massa fàcil d'accedir trobem el primer geocache de la sèrie (el nostre tercer). Just abans de retallar la pista pel camí vell recte pel pujador empedrat que salva un cinglet retrobant novament la pista que ens portarà al pla cim de la Planeta. Ací una pintada al terra ens marca el punt on se'n desvia el camino del Villar.
Roure amb pedrís vora la carretera.

Arribant a Zucaina per la carretera.

La plaça de Zucaina.

Eixint de Zucaina per la Planeta.

El camí comença baixant suaument per la vora d'una paret de pedra i poc a poc va acostant-se a la vessant de la muntanya poden vore al davant nostre la profunda vall que obre el riu Villahermosa entre Zucaina i el Castillo.
Baixem deixant un morret a l'esquerra a trobar la pista que entra al Villar. A la punta del morret rocallós trobem un altre cache, este ben fàcilment. Un poc més avall trobem la pista que entra al Villar i la travessem continuant avall per una costera pronunciada. A partir d'ací el camí es fa ample, empedrat i baixa fent voltes. Un exemple bellíssim de camí de ferradura ben traçat, no debades era el camí que havien de fer els veïns del poble fins per anar a moldre al molino del Villar, el més proper al poble.
Seguint-lo eixim novament a la pista quan ja estem a tocar del molino del Villar i, d'entre els bancals del molí comencen a eixir més d'una dotzena de cabres que estaven pasturant-hi tranquilament.
Espantades les cabres i mentre veiem amb quina facilitat travessen el barranc i munten cap a la Loma de la Artiga nosaltres només ens dóna temps d'arribar davant del molí on un gran salze trau fulles noves un any més, i en deuen ser uns quants vista la seua mida.
Des d'ací enfilem al mas del Villar que s'alça al capdamunt d'una clapissa de pedres seguint l'antic camí que fa un parell de voltes per arribar a les cases. No entrem al mas ans passem per la vora seguint la traça del vell camí i enfilem recte cap a la lloma. Fa uns mesos ja vam estar rodant per ací i el camí ja el coneixem, de tota manera al Villar sol haver gent per a preguntar, i també per a allotjar-se doncs funciona com allotjament rural.
El riu Villahermosa entre la Loma Benachera (dreta) i la Granella (esquerra).

El Villar.

Camino del Villar que baixa fent llaçades.

El barranco del Centenar dalt del Chorrador.

Molino del Villar.
 El nostre camí puja deixant la loma de la Artiga a la dreta fins a un collet. Ací el camí principal que segueix el paso de la Majadica (i la ratlla del terme del Castillo) continua cap al mas de Perico i Cedraman. Nosaltres hui el deixem i trencant a la dreta busquem el collet per on baixa el vell camí del Villar al mas de Adelantado. Just en este punt trobem un nou cache.
El camí que baixa al mas de Adelantado no es troba massa net però és molt clar. Al llarg del camí anem trobant fites que ens ajuden a no equivocar la traça entre els vells bancals que anem deixant enrere. La senda, empedrada, baixa fent grans voltes per salvar el pendent i s'acosta als cingles que cauen sobre el barranco del Centenar des d'on hi ha una magnífica panoràmica del Chorrador.
Deixant enrere el Villar.

Collet per on baixa el camí del mas de Adelantado.

Baixant pel pinar del mas de Adelantado.

El Chorrador des del camí del mas d'Adelantado.

Deixem enrere la part més espectacular i entrem en un últim tram de pinar que ens portarà al mas de Adelantado. Però abans encara tenim temps d'escalar per a buscar el nostre darrer cache de la ruta (el quart eixint de Zucaina). Un poc més avall trobem la sèquia que desviava l'aigua del Chorrador per a regar les hortes del mas de Adelantado i mirem de seguir-la per a entrar al Chorrador però desisitim. No és que siga impossible sinó que ens sembla arriscat amb els menuts de casa. Per a persones acostumades no sembla massa difícil arribar per ací al Chorrador (i acurta la ruta fent-la més interessant).

El Mas de Adelantado.

Sèquia que ve del Chorrador. Pas difícil.

Pista del mas de Adelantado.
Nosaltres baixarem directament al mas des d'on mou una pista que, seguint-la, ens portarà a la carretera del Castillo a Zucaina. Des d'ací ja només ens queda travessar pel pont de la carretera el barranco del Centenar arribant així al punt des d'on hem començat la ruta.
Però no podíem anar-nos-en sense fer-li una visita al Chorrador que, malauradament baixa sec a causa de la llarga sequera que patim. De tota manera aprofitem per buscar un darrer geocache que ens costa més del que pensàvem de trobar.
Baixada a la carretera.

Carretera del Castillo a Zucaina.

La sèquia anterior vista des del barranc.

El Chorrador.

Trobant l'últim cache del dia.Ací està el track:


Powered by Wikiloc

I ací unes altres rutes que comparteixen part del traçat:

De Cedraman a Zucaina pel mas de Montón tornant pel Villar
Circular al Castillo passant pel Remolcador, el mas Quemao, Cedraman i el Chorrador

Més informació:
  • InfoZucaina
  • Molino del Villar
  • Cedraman
  • Roncero, Enric (1998) Penyagolosa Ed. Alpina
  • Muñoz Badia, Ricardo (1996) El Maestrazgo, l'Alcalatén, Ducado de Villahermosa Ed. Antinea
  • Sancho Comins, José (1990) Itinerarios por el valle del Mijares Ed. Caixar rural Almassora

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada