diumenge, 10 de febrer de 2019

CIRCULAR AL COLL DE LES NERES DES DE LA CARRETERA DEL COLL D'ORDINO

Aprofitant el cap de setmana de neu a Andorra, si dissabte vam anar a l'Estanyó diumenge tocava fer una ruta més curta i propera per tal de tornar pronte a casa així que ens vam decantar per pujar al Bony de les Neres des del camí d'Ordino, combinant dos propostes d'excursions de raquetes a Andorra.


Per començar la ruta cal pujar al coll d'Ordino per la banda d'Ordino. La carretera està tallada a l'hivern i en eixe mateix punt on una barrera barra el pas cal deixar el cotxe i calçar-se les raquetes per començar la ruta.
Ens trobem al Planell de la Creueta i cal seguir una pista que mou des d'ací mateix travessant bosc de les Ribes on alternen els bedolls, pins i avets. La pista planeja pel bosc passant per dalt de les bordes de Redort, que queden al fons. Quan portem poc més de mig quilòmetre trobem un pal que marca el punt on enllacem amb el vell camí del coll d'Ordino. Ací també trobem el GR11 que puja per ell des del poble d'Ordino i que seguirem sense deixar-lo fins al coll.
En principi no caldrien raquetes per pujar pel camí perquè la neu està tan dura que es pot caminar sense problemes, però el pas constant d'esquiadors ha aixafat la neu convertint-la en gel i això sumat a la costera fa que ens toque anar molt en conte per no anar esvarant de manera que a falta de grampons ens calcem les raquetes que ja els duen incorporats.
La pujada és constant, sempre pel bosc, seguint un camí que va penjat per la costera guanyant altura sense contemplacions. De tant en tant ens hem d'apartar del camí per deixar pas als esquiadors que pugen més ràpid que nosaltres, o que ja baixen molt més de pressa que nosaltres també.
Arribem finalment a una revolta de la carretera. Ací queda la font de la Navina, colgada per la neu, i per dalt d'ella continua el camí cap al coll d'Ordino.
Pugem una forta costera i deixem a la dreta un camí que s'adreça cap a la font del Mallol. Des d'ací només queda un curt tram fins al coll però que se'ns fa llarg abans d'arribar finalment al coll d'Ordino.
Barrera de la carretera del coll d'Ordino.

Pista que mou del planell de la Creueta.

Camí del coll d'Ordino. GR-11.

Avetosa a l'obaga del Redort.

Font de la Navina.Coll d'Ordino.
La carretera de la vessant sud del coll, que puja des de Canillo resta oberta tot l'any i ací dalt hi ha el lloc on deixen els cotxes els qui, des d'ací, s'acosten al Cassamanya o al Bony de les Neres. Ací mateix hi ha el Planell de les Basses, llarg planell a dalt del coll on hi ha també situada una taula d'orientació que ens informa de tots els pics que es veuen des d'ací dalt ... i en són uns quants doncs el coll està situat quasi al bell mig de les valls d'Andorra.
Les millors vistes sobre tota Andorra s'aprecien des del pic de Cassamanya però com no tenim temps per pujar-hi nosaltres ens decantem per pujar cap al Bony de les Neres, més baixet però també interessant i molt més fàcil. El camí és ben fàcil de seguir, una pista ens portarà al punt més alt on hi ha un seguit d'antenes.
Anem seguint la pista que puja sense massa pendent travessant un bosc de pins negres. Avall han quedat els avets que aguanten la neu i el fred però no tant com el pi negre (pinus uncinata) capaç d'enfilar-se fins als 2500 metres d'altura. Ací no pujarem tan alt i el pinar ho cobreix tot.
El camí de pujada és ben agradable i fàcil i per això anem trobant una gran quantitat de gent que hi puja esquiant, amb raquetes o simplement caminant.
Després de descartar un parell de senders que baixen cap a Encamp ens desviem finalment per assolir el cim del Bony de les Neres coronat per una caseta de pedra a la vora de les antenes de comunicacions. La vista no és massa bona doncs està voltat de pinar però tot i així cal fer-se la foto de rigor.
Planell de les Basses.


Pista al Bony de les Neres.


Pic de Cassamanya.


Desviament al Bony de les Neres o la font del Mallol.

Cim del Bony de les Neres.
Baixem del Bony i trenquem a l'esquerra cap a la font del Mallol seguint la senda que hi baixa i fa la volta per les faldes del Bony cap a la font.
Comencem a baixar seguint les traces de raquetes a la neu que segueixen per un rellomet més pelat des d'on es domina l'enforcall de valls on hi ha la Massana: a l'esquerra queda la vall d'Ordino i recte la vall d'Arinsal. Nosaltres seguim recte pel llomet seguint traces de raquetes i descartant una altra traça que baixa a l'esquerra en direcció sud. Quan ens donem conter que la traça que seguim no és la bona ja no ens veiem en cor de tornar enrere i decidim baixar recte pel bosc de les Neres a buscar la font del Mallol pel mig del pinar.
La neu és pols i facilita la baixada on només hem d'anar buscant el millor pas entre els pins i mirant de buscar llocs sense massa pendent, encara que en més d'un moment ens penedim de no haver tirat enrere per a seguir el camí fressat.
Baixant baixant arribem finalment al camí que s'acosta a la font del Mallol on es veuen clarament les traces de les raquetes. El camí planeja per la falda de la muntanya fins que arribem a la font del Mallol d'on ix un doll d'aigua fresca on ens aturem a fer un bon glop d'aigua.

Continuació de la ruta cap a la font del Mallol.


Costa de les Neres.


Baixant camp a través.

Bosc de la font del Mallol.

Camí de la font del Mallol.

Font del Mallol.
Deixant enrere la font el camí continua un curt tros i arriba a la Collada de l'Estall on arriba una pista que puja des d'Anyós i per on han passat motos de neu. Nosaltres no seguirem la pista que acaba un poc més avant sinó el camí del Planell de l'Estall, camí estret que travessa el bosc baixant a poc a poc cap al camí del Coll d'Ordino.
El camí ens porta a la font de les Taules i continua per dalt d'ella travessant a buscar el camí vell del coll d'Ordino per on puja el GR-11. Arribem al GR però no hi baixem per ell sinó que seguim el camí vell, enclotat entre el bosc, per on baixen també els esquiadors i que ens portarà a la carretera del coll uns metres per dalt de la font de la Navina que es troba a una revolta de la mateixa, just per on passa el Gr i per on havíem passat a la pujada. 
La Massana des de la Collada de l'Estall.

Planell de l'Estall.

Camí del Planell de l'Estall.


Travessant la carretera del coll d'Ordino.

Pic de Cassamanya.

Bosc de l'Avetar.

Camí vell del coll d'Ordino.

Font de la Navina.
Després de recuperar forces a la font continuem la marxa de baixada, i per allargar un poc més la ruta i també per a fer-la diferent decidim baixar per la carretera. Ací ja no calen les raquetes doncs la neu no està tan gelada com al vell camí i com que hi ha menys pendent no hi ha perill de relliscades.
Travessem novament el bosc de l'Avetar en una altura inferior i quan arribem a una revolta tancada a la dreta ens trobem un magnífic mirador sobre la vall d'Ordino a la vora del bosc de la Gonarda. Des d'ací es pot admirar el poble d'Ordino i bona part de la vall que munta des d'allí. Una taula explica el què es veu però està tan coberta de neu que no podem reconèixer gran cosa.
No és però l'únic mirador doncs quan seguim baixant la carretera ens depara també magnífiques vistes sobre tota la vall que ens acompanyaran fins que arribem finalment al Planell de la Creueta on havíem començat la ruta tan sols fa unes hores.
Baixant per la carretera del coll d'Ordino.

Vistes des del mirador de la Gonarda.

Ordino des del Mirador de la Gonarda.

Arribant al Planell de la Creueta.

Ací està el track:Powered by Wikiloc

Més informació:
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada