dissabte, 31 de desembre del 2011

CAP NORFEU

Només l'aproximació al començament de la ruta ja és una delícia en si, però la ruta en si no desmereix. La vegetació no és especialment abundosa però els paisatges són magnífics, sempre voltats de la mar i amb vistes esplèndides d'un dels millors racons de la Costa Brava dins el parc Natural del Cap de Creus.
Cap Norfeu des de Cala Montjoi.

L'itinerari que seguim, el número 16 del parc natural del Cap de Creus recorre la Reserva Natural Integral de Cap Norfeu. Consta de dos variants, la curta de tan sols 3 km i la llarga què és la que varem realitzar.
Iniciem la ruta des de la pista a cala Jóncols on hi ha un cartell que l'explica. L'itinerari està abalisat amb unes xapes rodones amb fletxes indicadores de la direcció.
Badia de Jóncols.

El camí és ample i planer i ens permet disfrutar d'unes excel·lents vistes sobre la badia de Jóncols. La vegetació però no destaca per la frondositat. Quasi tot el cap està cobert d'un matollar de romer, argelaga i coscoll, amb brucs en algunes zones i només alguns rodals de pins s'han escapat a l'acció del foc i de l'home, però les vistes sobre la mar i l'espectacularitat dels penyasegats fa oblidar la resta.
Al cap de poc arribem a les Ermites, coves tancades per un mur i amb ús ramader, almenys recentment, tot i que el topònim fa referència a un altre ús en èpoques passades.
Les Ermites.

A partir d'ací el camí s'estreta i discorre per una zona amb forta pendent cap a la part alta del cap. Arribem així a l'ample llom que forma el cap Norfeu dins la mar i trobem un sender a la dreta per on es desvia l'itinerari curt.
Seguim a l'esquerra per l'ample llom arribant fins a les runes de la Barraca dels Palauencs on deixem a l'esquerra un camí que s'arrima a la punta de la Trona i girem a la dreta acostant-nos a la mar en un mirador excel·lent sobre la badia de Roses.
A partir d'ací el camí retorna cap al punt d'inici, sempre prop de la mar, baixant un poc fins trobar la senda que per la dreta escurça el recorregut de l'itinerari curt, i pujant al puig d'en Mamet des d'on, si ens girem, tenim una bella vista del Cap Norfeu.
Cap Norfeu des del Puig d'en Mamet.

Seguim pujant un poc i arribem a les restes de la Torre de Norfeu, torre de vigilància i defensa de la costa davant els pirates de la qual només es conserva la part inferior ja que, tot sembla indicar, que la superior fou dinamitada.
Torre de Norfeu.

Descansem arrecerats del vent i amb boniques vistes de la cala Pelosa, en primer terme, i de la Cala Montjoi un poc més enllà, fins la Punta Falconera.
Cala Pelosa i cala Montjoi.

Ens queda una forta baixada cap a un collet per on passa el GR-92 que recorre tota la costa mediterrània i que seguim uns metres a la dreta fins arribar al punt d'inici.

Ací està el track de la ruta:


Powered by Wikiloc


Més informació:
  • Cap de Creus. Parc Natural  Ed. Alpina, 2007
  • VV.AA. "50 Rutas fáciles  para niños y niñas montañeros" El mundo de los Pirineos Especial Ed. Sua, Bilbao, 2003
  • Itineraris del Parc Natural del Cap de Creus


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada