Hem començat la ruta al mas de Galapo. Per ací passa la ruta dels Molins d'Aigua que forma part dels Caminos Naturales que proposa el ministeri arreu de l'estat.
Eixim des de l'era del mas seguint la pista que duu al naixement del riu Llucena, deixant a la dreta el camí que entra al molí del Ros, per on continua el camí traçat.
Era del mas de Galapo. |
Este camí, recentment recuperat i netejat, es troba abalisat amb unes marques blanques i blaves que ens acompanyaran fins al mas d'Olària.
Inici del camí de la Font Podrida. |
El camí travessa un barranquet i puja per una vessant coberta de matolls abans de girar per entrar a l'Ombria on hi ha un d'eixos pinars madurs que es van fer escàpols del foc. Curiosament la partida s'anomena el Bosquet.
Senda desbrossada. |
La font són dos pouets l'un amb una pica de pedra a manera d'abeurador feta l'"año de la victoria 1939" com es pot vore encara escrit al ciment.
Ací deixem un ramal, també net, que travessa el barranc i enllaça amb la pista de la Corralissa, que queda uns metres per dalt. Eixa és una bona opció per acurtar la ruta, retallant per la Corralissa fins al mas de la Fos per pista, però ens perdrem la part més interessant de la ruta.
Des de la font, voltada d'oms joves, cal muntar una forta costera fins al mas de la Valentina. Tota esta zona d'ombria està clapejada de roures que, tot i això encara no formen un bosc.
Mas de Valentina. |
Des del mas el camí comença a pujar una llarga costera fent revoltes. Com que ja estem molt amunt comencem a vore bona part de la vall del riu de Llucena que s'obri pas entre la Lloma Bernat i el Cabeço Roig, excavant un profund congost de 700 metres de desnivell, un dels més impressionants dels molts que hi ha als voltants de Penyagolosa.
A partir d'ací el paisatge canvia doncs eixim de la zona cremada i entrem a la part que es va salvar de l'incendi. Els pins i les carrasques ens ho recordaran continuament.
Mas del Pelegrinet. |
Arribem al mas i trobem el masover, veí de Llucena però que ja jubilat fa quasi més vida ací que al poble, com hom pot comprovar per la faena feta als voltants. El saludem i ens entretenim xarrant amb ell. Li preguntem també qui ha sigut el promotor de la neteja i recuperació dels camins i ens informa que ha estat una iniciativa particular d'uns lluceners. La veritat és que sorprén la faena que han fet desinteressadament recuperant els vells camins, despedregant-los i marcant-los. Un treball encomiable i que es molt d'agrair per part de tots els que ens agrada caminar.
Després de l'estona de conversa continuem camí passant per dalt d'una foieta on encara hi ha bancals treballats. Per la banda de dalt està la font del mas; un pouet emblanquinat d'on raja un fil d'aigua a una pica de pedra per a omplir més tard una bassa per a regar unes taules d'horta. Tot un exemple d'aprofitament però que enguany, malauradament està tan pobra d'aigua que la bassa està seca.
Camí del mas d'Olària. |
El camí puja un poc i enfila cap al mas d'Olària, ja quasi a tocar nostre. Per dalt nostre passa el camí dels Nevaters que des del mas de la Costa puja a Penyagolosa per la Lloma Saltadora. Per este camí passen el PR-CV-79 i el PR-CV-328 . Cal dir que esta pujada n'és una bona alternativa, bonica i sempre per senda.
Arribem als bancals de baix del mas d'Olària. Ací és on comença el barranc del Bosquet. El camí fa la volta pels bancals fins que puja a l'era del mas.
Mas d'Olària. |
El camí segueix planejant entre pels vells bancals fins que enllaça amb el PR, ací travessa un collet rocallós i continua pels bancals de la Canaleta cap a la font del mateix nom.
I anant cap a la font ens trobem un caminant, que per estes terres tan solitàries fa alegria de trobar. Quan ens creuem ens aturem a xarrar amb ell. Està fent el mateix camí que nosaltres però en direcció contrària i ens explica que qui ha netejat les sendes han estat voluntaris que han posat les seues mans i màquines i d'altres que han contribuït amb diners per a comprar la gasolina i les serres que s'han trencat. Tot un treball desinteressat i col·laboratiu. També ens conta que coneix José Querol, l'autor del track que estem fent.
Després de demanar-li que transmeta als voluntaris que han netejat els camins la nostra admiració i enhorabona continuem camí cap a la font.
Senderista solitari. |
Passem sota la noguera que creix vora la bassa i enfilem cap al mas de la Canaleta que, com el d'Olària, es troba completament assolat. Només les parets aguanten el pas del temps esperant la propera nevada o ventada que les farà caure.
Font de la Canaleta. |
Casa Paula. |
Arribem així a vista del mas de Bernús. El mas de Bernús és una gran masada que s'alça sobre un tossalet i l'ocupa totalment com si d'un poblet es tractara. A la banda de baix hi ha la font, també emblanquinada, que aboca l'aigua a un llavador i una bassa.
De la vintena llarga d'edificis només un parell sembla que tenen sostre i cap d'ells sembla arreglat i és que si pujar a peu al mas no és fàcil arribar en cotxe tampoc i cal fer una gran volta des de Llucena.
Mas de Bernús. |
El camí baixa entre bancals erms fins que arriba a una casa assolada vigilada per dos grans carrasques que fan de centinelles. A partir d'ací comença a baixar entre el carrascar que s'estén per la solana del barranquet de la Font de la Cervera.
Este tram de camí es troba molt ben conservat i podem vore l'empedrat original i algunes grasades per a facilitar la baixada. Es nota que fou un camí important i principal on els veïns del mas de Bernús (i d'altres) van invertir moltes hores en arreglar-lo per a que estiguera sempre en les millors condicions malgrat les pluges i nevades i és què este era el cordó umbilical que els unia al poble.
Camí del mas de Bernús. |
Pinar a l'ombria del Tossal de Peret. |
Només travessar-lo se'ns obri davant dels ulls la vall del riu Llucena, amb el poble al fons i si mirem bé podem vore quasi tot el què encara ens queda i bona part del què ja hem fet.
Vall del riu Llucena. |
Tota esta part està completament desarbrada i es troba colonitzada per les argelagues i el romer que semblen de les poques plantes capaces de crèixer entre les penyes.
Baixada a la Fos. |
Passem per la vora de l'era del mas, on arriba la pista que puja des del riu i que continua cap a la Corralissa (i la font Podrida). El camí però passa només de gaidó per les cases i continua avall cap al riu.
Mas de la Fos. |
Arribant al riu. |
El camí continua entre cingles i roques que conviden a alçar la vista per admirar el racó tan feréstec on ens trobem. Per sort la pista és bona i no cal patir de fer un mal pas.
Pista vora el riu Llucena. |
Les Fonts del riu. |
Ací trobem alguna gent que passa per la pista i a una parella preguntem pel toll del Salt, on baixem per un senderol que passa per la vora d'unes cases.
Arribem toll avall, al punt on hi ha l'assut del molí Ros, i seguim la sèquia que duia l'aigua al molí.
El riu en este tram està sec i també la sèquia de manera que no cal anar fent equilibris sobre la vora per evitar banyar-se.
Sèquia del molí Ros. |
Un poc més amunt reapareix l'aigua pel riu i el toll es troba ple d'una aigua clara i freda, i un bon grapat de gent està aprofitant-la per a prendre el bany, o això sembla perquè tots estan a les vores i no en veiem a cap que entre.
Toll del molí Ros. |
Ací està el track:
I ací altres rutes de la mateixa zona:
mas de la costa - roques llises
castell follet - estret - roques llises - arminyà més informació ací
mas de la costa - lloma saltadora
castell follet - estret - roques llises - arminyà més informació ací
mas de la costa - lloma saltadora
Més informació:
- Escrig Fortanete, Joaquin (coord.) ( 2011) La Llucena masovera
- Hotel Llucena
- Cartoweb
- Llucena. La perla de la muntanya.
- Roncero i Ventura, Enric (1998) Penyagolosa. Mapa i guia excursionista.. Ed. Alpina
- Muñoz Badía, Ricardo (1996) El Maestrazgo, l'Alcalatén, Ducado de Villahermosa. Ed. Antinea
¡Hola Xavier! De nou per terres on la má de l'home fa temps que desaparegué. Alguns masos en són testics d'aixó. També els empedrats d'alguns camins i sendes ens parlen d'homes que treballaben i subsitien en estes terres. Tot aquest paisatge ens torna a un temps que mai més tornará, però que ens agrada recórrer per no oblidar el passat.
ResponEliminaSalutacions.
La veritat és que les vessants del riu de Llucena són un d'eixos paratges espectaculars, comparables al riu de Montlleó, i que semblen lluny de tot. I passant per allí te preguntes com podia viure gent, sobretot per la poca terra cultivable i la quantitat de masos que hi ha.
EliminaA mi em fa pena la misèria que va impulsar a construir masos i bancals en llocs tan poc apropiats per a fer-ho. Sort que els temps han canviat.
Interesante ruta Xavier como lo es todo el entorno del valle del río Lucena. Una zona que cada vez que visito me gusta mas. Por eso no me extraña nada que te guste tanto a ti también.
ResponEliminaTomo nota del recorrido, saludos
Hola Jose:
EliminaEl cert és que quan vaig vore la teua ruta pujant al Cabeço Roig (les Roques Roges ens van dir al Pelegrinet) em vaig posar a mirar tracks per la zona i vaig trobar el de Jose Querol que hem seguit.
Segur que tu faràs una ruta més llarga combinant tots eixos tracks, i més espectacular també.
Espere llegir-ne la crònica.
Hola Xavier
ResponEliminaDos veces he estado por las inmediaciones del Río Lucena y las dos hemos vuelto contentos a base de bien, en esta que nos muestras parece que la cosa continua igual....ya tenemos otra más por descibrir.
Un saludo
Jose
TROTASENDES BENICALAP
Hola Jose:
EliminaDe ben segur que la ruta no vos defraudarà, la gent de Llucena s'ho ha currat molt. I a més quan acabes es pot nadar als tolls del riu! Què més es pot demanar? Bé, sí, allargar la ruta i pujar al Cabeço Roig, ...
Hola Xavi, buena ruta y preciosas sendas. Lástima lo de la falta de agua en sitios donde siempre manaba. Pero esperemos que vuelva pronto. Al menos en el Toll se mantiene y se puede uno dar un baño. Queda anotada para tomar referencias.
ResponEliminaUn saludo.