dissabte, 5 d’octubre de 2019

DE L'ESCOLA DEL CARAGOL ALS ESTRETS PER LA FONT DE LA PENELLA I EL PALMERAL

Hui tocava anar a Vilafamés i com sempre que anem darrerament tirem cap a la Serra hem decidit xafar una altra part del terme per a variar, així que ens hem acostat a l'altra banda del terme, la que mira a la rambla de la Viuda, per a recórrer eixos tossals.
Per a evitar el pla i els camins asfaltats que el travessen hem començat la ruta a l'escola del Caragol on anaven els fills dels masovers de les partides properes. La idea era baixar a la font de la Penella, pujar al Palmeral i fer la volta per dalt als Estrets encara que al final hem hagut de recurtar un poc la ruta a causa de la calor que ja ben pronte començava a apretar de valent.


L'escola del Caragol fou una antiga escola rural, construïda com tantes altres durant la II República que permetia l'escolarització dels xiquets que vivien en esta part del terme de Vilafamés, allunyada del poble i esguitada de masos en aquella època tots habitats. La vella escola es va fer pràcticament de cap nou l'any 2008 i ara resta nova però sense cap ús concret.
Aparquem a la vora de l'escola i des d'allí comencem a caminar. La idea original era anar per la ruta ecoturística que des de Vilafamés ens porta a la font de la Penella, però vam decidir canviar el recorregut estalviant pista i xafant més senda al seguir un track de Gargalla.
Eixim pel camí asfaltat del Palmeral però no fem ni cinc metres que ens desviem a l'esquerra seguint el track que ens porta per un senderol poc definit però amb fites que segueix l'assegador de les Planetes al Bassot. Les fites i el track no ens portaran però per l'assegador doncs quan arribem al davant d'un parany abandonat baixem a l'esquerra entre antics bancals perduts a buscar el fons del barranc dels Pous travessant-lo i pujant per l'altra banda. Pugem per un morret que ens porta a un altre parany abandonat i per la vora a l'entrador que hi arribava que seguim amunt fins que arribem a un encreuament de camins.
Ens trobem a les Gargalles i just ací on s'encreuen quatre pistes també ho fan uns altres tants assegadors. Nosaltres seguirem a l'esquerra per una pista que segueix l'assagador de la Barona al Bassot.
Seguim per dalt d'un llarg llom entre el pinar deixant a l'esquerra un mas vell i un maset nou fins que arribem al Bassot on enllacem amb la pista per on ve la ruta de l'escola del Caragol a la Penella que ara seguirem fins a la font. Davant nostre tenim el Bassot, bassa on es recull l'aigua de pluja en terreny argilós. Ací també conflueixen tres pistes i assagadors.
Seguirem per la dreta la pista traçada sobre l'assagador de la Penella. Conforme baixem ja veiem al nostre davant la Rambla de la Viuda i, al fons, les Useres i Penyagolosa. La pista i l'assagador continuen recte cap allí però nosaltres a l'arribar a un collet menut trobem a l'esquerra el vell camí de ferradura que baixa directe a la font de la Penella.
El camí està prou malmés pel pas de les motos d'enduro, com sol ser habitual a tots els camins dels voltants de la rambla doncs els aficionats a l'enduro de l'Alcora, Castelló i d'altres pobles dels voltants venen per esta zona a fer "trialeres" per ser el lloc on menys control hi ha per part del Seprona d'una activitat prohibida per llei amb les conseqüències corresponents en tots els antics camins empedrats per on passen que es troben pràcticament desfets com tindrem ocasió de comprovar.
Malgrat tot la baixada és prou còmoda i no massa pedregosa, sobretot si fugim del traçat de les motos i seguim les voltes del camí vell.
Baixem al barranquet de la font de la Penella i travessant-lo arribem de seguida a la font que domina una xicoteta foieta formada per la confluència de dos barrancs, el de la font què és ben menut amb el del Centenar.Escola del Caragol. Inici i final de la ruta.

Començant la ruta seguint les fites d'un senderol que baixa al barranc dels Pous.

Pujant per les Gargalles.

Pista i assagador de la Barona.

El Bassot, lloc de pas i d'abeurada de tres assagadors.

La rambla a sota, les Useres i al fons Penyagolosa.

Pista i assagador de la Penella.

Camí de la Penella.

La font de la Penella és una vella construcció de pedra picada que recull l'aigua en una bassa on, adossada, hi ha les piques de pedra per abeurar els animals. Més avall hi ha un safareig per a rentar la roba i l'aigua sobrant es recull en una bassa per a regar. Este és el sistema tradicional d'aprofitar l'aigua a les fonts del terme, almenys en les zones properes als masos. Un panell informatiu ho explica detalladament.
Ara mateix la font no té aigua segurament per falta de manteniment.La què sí està cuidada és la capella de Sant Antoni què hi ha al davant de la font.
De la font estant ix una senda que remunta el barranc del Centenar fins a la carretera de Costur. Nosaltres no seguirem eixe camí sinó que seguirem per l'ample camí de cotxe avall cap a la rambla.
Cent metres més avant deixem a l'esquerra un entrador amb un cartell que assenyala a la Bassa de les Oronetes, i és que seguint l'entrador arribem a un camí de ferradura que puja fins a la Bassa de les Oronetes, punt de pas del GR-33 i per on passa també la carretera de Costur.
Deixant enrere l'entrador el camí baixa a buscar el barranc i continua per dins cap a la rambla passant un xicotet estret entre el tossal Redó i el de la Penella on hi ha el mas del mateix nom.
Eixim finalment a la rambla de la Viuda que ací fa tres-cents metres d'amplària i on acaba el terme de Vilafamés sent la ratlla amb les Useres. Ara ens toca seguir rambla amunt i ho fem pel camí traçat per la seua dreta que ens facilita el caminar sense haver d'estacar-nos a la grava.
Passem sota les penyes on s'alça el mas de la Penella i més avant les muntanyes de la dreta deixen pas a una raconada més plana. Estem a la foia de la Barona i entre els bancals trobarem un camí que s'endinsa i què hem de seguir.
Enfilem ara el camí del mas de la Barona entre els bancals encara treballats i passem per la vora del mas de la Barona i del corral annex fins que el camí de cotxe. Recte continua un pujador als bancals i per l'esquerra segueix el vell camí de la Barona passant per la vora d'un bassot d'obra arreglat pels caçadors.
A partir d'ací el camí enfila amunt pujant a una serreta per on passa l'assegador de la Barona (que havíem xafat anteriorment). Arribats a dalt la serreta travessem l'assegador que ve del Bassot i continua cap a la Rambla i baixem per l'altra vessant travessant un barranquet i pujant a un llomet on hi ha el mas d'Eliseo Rosa amb un interessant aljub redó al davant del mas. Ací trobem una bifurcació de camins; per la dreta puja una senda molt xafada cap a les Gargalles i el Bassot mentre que nosaltres seguirem el vell camí del mas de la Barona que per l'esquerra baixa al barranc dels Pous.
Des que hem eixit del mas de la Barona el paisatge que ens envolta està compost per vells bancals d'oliveres i garroferes que els pins s'han fet seus de manera que en molts llocs el pinar és tan espès que no es veu el sol, sobretot en les ombries com la que ara ens porta al llit del barranc dels Pous.
Arribem al fons del barranc i seguim un tros per dins eixim per l'altra banda enllaçant amb el camí vell de les Useres que baixa cap a la Rambla paral·lel al barranc. Ara ens cal seguir-lo de pujada pujant cap al mas de Paco el Gargalla. Deixem enrere el pinar i travessem una vessant coberta de malea  abans d'arribar als bancals del mas plantats de velles garroferes.
Pugem un poc i arribem a l'assegador del Palmeral per on hi ha traçat el camí asfaltat que porta al mas del Palmeral des de l'escola del Caragol i el seguim a l'esquerra cap al mas.
El camí, traçat pel llom de la muntanya ens permet disfrutar d'una gran panoràmica sobre tots els voltants: a la nostra dreta queda el pla de Vilafamés i a l'esquerra, darrere la Rambla, el pla de les Useres.
Fem poc més de mig quilòmetre per la pista i arribem a la capella de Sant Antoni del Palmeral, situada al capoll de la muntanya i on acaba l'asfalt. Per fer honor al nom està voltada de quatre palmeres. Un poc més avall hi ha el vell mas del Palmeral amb una palmera al davant i a la vora hi ha un parell de masets nous.

Capella de Sant Antoni de la Penella.

Font de la Penella.

La Penella que dóna nom a la partida.

Camí a la Bassa de les Oronetes.

Pista per dins del barranc del Centenar.

La Rambla de la Viuda, ací de tres-cents metres d'amplària.

Tossal del mas de la Penella.

La foia de la Barona ...

... i el mas de la Barona.

Bassot de la Barona, conservat pels caçadors de Vilafamés.

Camí del mas de la Barona a Vilafamés.

Encreuament amb l'assegador de la Barona.

Mas d'Eusebio de Rosa.

L'aljub del mas.

Camí de baixada al barranc dels Pous molt menjat per les motos.

Barranc dels Pous.

Pujant pels bancals treballats de la Gargalla.

Camí asfaltat al Palmeral.

Arribant al Palmeral.

Des d'ací podem vore la serra de Borriol, la serra d'en Galzeran, la serra Esparreguera, la serra de la Creu entre molts altres tossals i cims. A més de Vilafamés, Cabanes, la Serra d'en Galzeran, la Vall d'Alba, la Barona, els Ivarsos, les Useres i Costur. Una bona panoràmica per als seus modestos 330 metres d'altura.
Aprofitem per seure a l'ombra de les palmeres i fer un glop i un mos recuperant forces per a continuar la ruta perquè la calor ja comença a apretar.
Des de la capelleta continuem per un ample camí de terra que continua cap al nord resseguint el llomet que separa la foia de la Marça dels Estrets que ens queden a la dreta. Anem seguint l'assegador que després de passar per uns vells corrals es converteix en senda travessant el coscollar que cobreix el Rodamonte. Quan arribem a la part més alta girem un poc i comencem a baixar buscant l'entrada dels Estrets.
Després d'una baixada costeruda i pedregosa, sobretot pels efectes del pas de les motos, arriem al barranc dels Estrets al punt on s'obri i es fa ample. El barranc dels Estrets pren el nom no per ser molt estret sinó per unir dos amples plans, el de Vilafamés des d'on ve i el de les Useres que recorre la rambla de la Viuda. A banda i banda dels Estrets hi ha dos tossals que en controlen el pas; al sud el Palmeral i al nord el tossal d'en Bosc on portàvem idea de pujar i on hi ha un vèrtex geodèsic però se'ns ha fet més llarg el camí que no pensàvem així que decidim recurtar travessant els Estrets per l'ample camí que aprofita el pas per unir els dos plans.
Arribem a l'ampla pista que ve asfaltada de la Barona i continuem per la dreta ja de terra cap al mas dels Estrets que des de la falda de la muntanya domina els grans i plans bancals sembrats de cereal o plantats d'ametlers. En estes parts fondes a l'hivern hi ha fortes inversions tèrmiques que sovint gelen els ametlers en flor i per eixa raó encara domina en molts llocs el cereal que no pateix les gelades.
Passem per davant del mas dels Estrets i un tros més avant travessem pel mig el mas de Gualet enfilant la part més estreta dels Estrets.


Mas del Palmeral.

Capella de Sant Antoni del Palmeral.

Descansant a l'ombra de les palmeres del Palmeral.

El pla de les Useres i les serres d'en Galzeran i d'Esparreguera.

Vilafamés des del Palmeral.

Els Estrets.

Baixant del Rodamonte al Pla de la Barona.

Travessant el barranc dels Estrets.

El mas dels Estrets.

El mas de Gualet.

El barranc dels Estrets.


El barranc dels Estrets no és tan estret com d'altres del mateix nom però també és interessant i als seus voltants trobem algunes grans carrasques, camps de cultiu i al cim del tossal Redó que en controla l'entrada per l'est el poblat ibèric dels Estrets. Una visita sempre interessant que ja vam fer en una altra ocasió.
Passats els Estrets eixim a una pista més ampla i asfaltada que va recte cap al poble. Ací girem a la dreta i arribem a una cruïlla de camins. Per l'esquerra continua una de les rutes ecoturístiques de Vilafamés cap al poble, per la dreta hi ha una pista que mou cap al Palmeral (on puja per senda) però nosaltres seguim recte per un caminal traçat damunt de l'assegador del mas de Carrasco que puja al mas del mateix nom.
Deixem a l'esquerra un edifici semblant a un corral però què és la bodega de Mància i fem comencem a pujar travessant un bonic bosquet de carrasques, l'únic que  hem trobat i que és una mostra de la vegetació original d'estes muntanyes. Quan l'ample caminal acaba a uns bancals hem de seguir recte per un senderol que passa a la vora de la paret de pedra que delimita l'assegador i els bancals. Per ell pugem fins que arribem a la part alta dels bancals on girem a l'esquerra travessant entre els bancals fins al mas de Carrasco que passem pel mig.
Passat el mas seguim el camí d'accés que coincideix amb l'assegador i que ens porta per dalt d'un llomet fins que ens desviem del camí i assegador trencant a l'esquerra entre bancals d'oliveres fins que acaba a uns bancals treballats d'oliveres. Des d'ací pugem entre finques d'oliveres i garroferes a buscar el vell camí de les Useres que passa per baix del mas de les Cabanetes. Arribats al vell camí, ara convertit en pista, el seguim a l'esquerra cap a Vilafamés passant per davant del mas de la Bellereta. Ací el paisatge està dominat pels bancals treballats, tal i com va estar fa dècades en bona part de la ruta que hem fet.
De davant del mas el vell camí de les Useres baixava per la vora dels bancals a buscar el pla. Ara la pista fa més volta per a fer el mateix i continuem recte fins que enllacem amb la pista asfaltada que puja a l'escola del Caragol aprofitant en bona part el traçat del vell camí de les Useres. Arribats a l'asfalt només ens queda pujar els tres-cents metres mal contats que ens falten per arribar a l'escola del Caragol i tancar el cercle acabant una bonica ruta per les muntanyes més occidentals de Vilafamés.
Però hui no acaba la jornada ací, encara ens queda un bon dinar a Vilafamés com a colofó d'una gran jornada senderista.

El camí continua per dins del barranc dels Estrets.

Bodega de Mància.


Camí voltat de carrasques cap al mas de Carrasco.

Pujant per l'assegador del mas de Carrasco.


Mas de Carrasco.Pujant entre els bancals del mas de Cabanetes.

La Bellereta.

Enllaçant amb el camí asfaltat a l'Escola del Caragol i la Penella.

Els últims passos abans d'acabar la ruta.


L'escola del Caragol des del camí de la Penella.


Recuperant forces com Déu mana a Vilafamés.
Ací està el track:Powered by Wikiloc


I ací altres rutes que comparteixen part del camí:

Volta als Estrets des de la Barona
Escola del Caragol a la font de la Penella
La Pobla - Vilafamés - les Useres més informació ací

Més informació:
  • Diversos autors Sendes i Paisatges de Vida. Vilafamés 2007 Ed. Associació cultural de la Plana de l'Arc.
  • Diversos autors S.G.33 Castelló - Sant Joan de Penyagolosa. Sender de la Lluna Plena. Ed. Centre Excursionista de Castelló
  • Turisme de Vilafamés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada