dissabte, 9 de juny del 2012

RUTA DE L'AIGUA DE LA SALZADELLA

Tornem a la Salzadella a la Fira de la Cirera i aprofitem l'ocasió per caminar un poc i fer una curta ruta entre etnològica i cultural.
La ruta en qüestió s'intitula "Ruta de l'aigua" i recorre diferents punts relacionats amb l'aigua per les Hortes de la Salzadella. Es troba abalisada amb pals indicadors blaus i amb panells informatius i explicatius dels usos i costums relacionats amb l'aigua.
Eixim de la Salzadella pel camí de la Quatremitjana, que va cap a Tírig. La ruta original comença a la Bassa o plaça de Mèxic, però hui està ocupada per la fira i ens fan aparcar a uns bancals de fora.
Eixim pel camí rectes cap a l'ermita de Santa Bàrbara. A l'esquerra deixem la partida dels Freginals, on antigament es plantava farratge com el seu nom indica (freginal ve de ferreginal o farraginal, camp de farratge) i ara trobem molta més varietat de cultius.
Després d'una curta tirada arribem a l'ermita de Santa Bàrbara, primer punt d'interés de la ruta al trobar-se a un punt d'encreuament de camins. Té peiró per anunciar-la i un pou per abuerar les persones i animals.
Per ací passen  la Via Augusta, la ruta de les oliveres mil·lenàries i la ruta de l'aigua.
Ermita de Santa Bàrbera.
Per davant de l'ermita passa la Sèquia Grossa que drena l'aigua de les Llacunes, que resten a la vora, evitant que es formen i aprofitant el terreny per cultivar. Segons els estudiosos la Sèquia fou feta a l'època dels àrabs pels habitants d'una alqueria propera, encara que la població actual és fruit de la repoblació cristiana.
El nostre camí segueix per la vora de la Sèquia Grossa.
Camí vora la Sèquia Grossa.
A l'arribar al camí de les Hortes ens desviem uns metres a la dreta per arrimar-nos al Pou de l'Horta i vore una vella sènia, que encara treu aigua, de les moltes que hi ha pels voltants.
Cartells indicadors del Pou de l'Horta

Un panell explica com funcionaven les sènies i com es repartia l'aigua entre els propietaris de la sènia.
Sènia de l'Horta

Continuem camí per l'altre costat de la sèquia i passant a la vora d'uns bancals de cirerers que estan collint.
Collint cireres.
Una trossada més avant topetem amb el camí de la Font Vella i travessem la Sèquia Grossa pel pont de la Font Vella, just on s'obri en un ample fondal, abans sempre ple d'aigua, que s'anomena el Clot de la Font Vella, tal i com explica un cartell.
Panell del Clot de la Font Vella.

Des d'ací seguim el camí de la Teuleria deixant la sèquia que se'n va a buscar les rambles. Pugem un poc passem per la vora de camps d'oliveres i cereal que ja grogueja. A la nostra esquerra es veu el traçat de la sèquia vorejada d'àlbers i xops i d'oms joves que, de moment, s'han escapat de la grafiosi.
Després de passar una granja baixem a les Rambles o riu de Segarra o de les Coves i ens desviem travessant l'ample i pedregós llit per visitar el Pou de les Rambles.
Les Rambles. Al fons el Molló dels cinc termes.
Refem el. camí i continuem per una pista de terra, l'únic tros no asfaltat de tot el recorregut, que voreja les rambles. La saborija, el timó i la camomil·la aromatitzen el camí, però a la nostra esquena es van congriant negres núvols i es sent algun tro.
Tornem a travessar el riu o rambla i arribem a la font de Sant Albert, amb grans moreres que fan ombra a un parell de tauletes. Darrere uns moderns llavadors recorden que ací estigueren els llavadors del poble fins els anys quaranta.
Font i llavadors de Sant Albert.
Després de refrescar-nos i descansar un poc reprenem la ruta seguint el camí de Sant Albert, ja asfaltat, i que ens duu a la vora de la carretera, just a la vora d'una fàbrica de pinsos.
Continuem per la vora de la carretera on ja trobem cotxes aparcats de la gent que ha anat a la fira de la Cirera. Molts se'n van, encara que els núvols i trons amenaçadors encara estan lluny, cap a Catí.
Travessem la carretera i entrem al poble pel sud, travessant el poble de sud a nord seguint l'antic camí real de Barcelona i passant per l'església i l'ajuntament fins arribar a la Bassa on es celebra la fira.
Encara arribem a hora d'escoltar la rondalla i de rodar les parades. De vore els animalets que sempre els fa il·lusió als xiquets, de tastar les cireres i d'acostar-nos al pou de la Vila, última fita de la ruta de l'aigua, en la mateixa fira.
Rondalla a la plaça.

No ens entretenim massa doncs els trons i els núvols sembla que s'arrimen, i es pujar al cotxe i caure les primeres gotes del que serà una autèntica tronada amb aigua a canters i pedra.

Ací està el track de la ruta:



Powered by Wikiloc


Ací altres tracks que comparteixen part del traçat:

la salzadella - tossal d'en canes més informació ací
sant mateu - la salzadella més informació ací



Més informació:



2 comentaris:

  1. Hola Xavier yo también estuve en la Salzadella el fin de semana pasado con motivo de la feria de la cereza, lástima que no nos viéramos.Que ricas están esas cerezas!!!!! Me fijé en los carteles que indican este recorrido y me preguntaba como estaría esta ruta. Bueno ahora gracias a ti ya me hago una muy buena idea jejeje.
    Saludos

    ResponElimina
  2. Hola Jose:
    la ruta és fàcil i plana, llevat d'un trosset tota asfaltada i es pot fer fins i tot amb un carret de xiquets.
    Les cireres també estan molt bé i a bon preu però crec que les de Villamalur (per a mi) són millors.

    ResponElimina