dissabte, 21 d’abril de 2012

ALFONDEGUILLA A LA NEVERA PER LES BONYIGUES I RETORN PER CANTALLOPS

La ruta de hui no és una ruta per a tots els públics. Des d'Alfondeguilla pugem la Nevera er la Serafina i tornem pels Fornets i Cantallops.

Eixim des de la vora de l'església i travessem el carrer Major cap al Calvari. Per la vora de l'escola mou el camí del Planàs que seguirem cap a les Vinyes.
Carrers d'Alfondeguilla.
El camí està netejat de fa poc i abalisat amb cintes roges ja que per ací passarà demà la Cursa Vertical d'ascens a la Nevera. Passem per alguns bancals treballats i eixim a una pista que arriba a algunes casetes. Continuem per la pista i descartem un parell de pistes a l'esquerra. Al final de la pista continua la senda que passa per un parell de caleres fins que baixa al camí (i barranc) de l'Horteta, a la partida de les Vinyes.
La Nevera des del camí del Planàs.
Continuem remuntant el barranc de l'Horteta fins que arribem a la caseta i l'aljub de les Vinyes. Just ací davant hem de buscar un sender que travessa el barranc i puja a buscar la Serafina.
Eixint del barranc de l'Horteta.
Fem un tros per un camí ample que puja a uns bancals treballats i acaba a una pista que corre perpendicular.  Davant nostre es troba el barranc de la Serafina que s'enfila fins el coll de la Serafina. Tenim dos opcions per a pujar; una pista que es fa senda remunta el barranc fins el pla de Manuel i, des d'allí, puja per l'ombria a buscar la font de la Serafina cap al coll. Nosaltre seguirem l'altra opció. Una senda que mou per l'ombria del barranc i que, travessant un bancal, s'enfila cap amunt pels Cauets buscant uns antics bancals d'ametlers deixats ermar.
Senda als Cauets.
La senda puja amb bon ferm i prou clara però bastant coberta pels matolls que han crescut darrerament. Per sort abunden les botges i el romer més que les argelagues.
Al fina arriba a uns bancals d'ametlers on es torna difusa. Des d'ací anem a cota seguint un camí més de senglar que de persona que passa per sota la Peña Serafina fins a enllaçar amb la senda que puja des de la font, un poc més clara. Este tros és el més perdedor i complicat de tot el recorregut i és recomanable un bon sentit de l'orientació i molta paciència (o un gps i el track).
Arribats a la senda que puja des del pla de Manuel per la font de la Serafina (que no distingim des de dalt, tot i estar ben aprop) la senda està més clara, encara que no molt neta.
Dalt al font de la Serafina. Mirant bé es veu la gent.
Continuem pujant fins a un primer collet que s'obre en un rellomet de rodeno, encara que tota la pujada discorre per terreny calar. Des d'ací la senda enfila a buscar el millor pas cap al coll. La traça és prou clara i hi ha algunes fites en llocs clau. Els matolls són més baixos i la senda més oberta.
Finalment i després d'una forta pujada comença un flanqueig cap al coll on arribem quasi camp a través.
Coll de la Serafina.
El coll de la Serafina s'obre entre el Sinaí i els Picaios, just a la ratlla del terme de Xòvar. Per ací mateix passa la senda que fa la Volta al Terme i que seguim cap a la dreta, als Picaios.
Passem per dalt d'un dels Picaios i baixem al coll del Carrascal per enfilar la pujada de la Solana del Carrascal. Pujada dura en desnivell i també perquè comença a calfar el sol i no corre l'aire.
Arribem a la punta del Carrascal on hi ha ara més sureres que carrasques i recorrem tota l'ampla lloma de la Nevera.
Poc després de passar l'Erica del Vaquero, on hi ha uns vells forns de mineral, trobem un grup de senderistes que ens saluden. Es tracta de Trotasendes Benicalap que estan fent una ruta semblant en sentit contrari. Estem poca estona parlant ja que se'ns fa tard i encara estem lluny del poble.
Passem per la vora del cim, coronat d'antenes i baixem cap al vèrtex geodèsic de la Nevera però, abans d'arribar, ens desviem per la senda dels fornets (o camí de l'Hembrar) que enllaça al pla de la Nevera.
La senda ha estat netejada per fer la cursa vertical i es troba en bones condicions tot i la pendent que hi ha en molts llocs.
Passem pel costat d'una vella mina.
Castell de Castro des del camí de l'Hembrar.
Baixem per la vora dels Fornets, travessant una pedrera. Anem trobant les paletes que informen de l'altitud acumulada (a la pujada). Finalment arribem al barranc de l'Horteta.
Com que anem just de temps hem de triar el camí més ràpid de tornada: pels pous de Cantalops ( amb una bona pujada) o bé baixant per l'Horteta a les Vinyes i retornant pel camí d'anada?
Al final decidim dividir-nos, jo trie Cantallops i la resta tornen per les Vinyes.
Remunte un poc el barranc fins a trobar la senda de Cantallops i puge cap als pous.
Coll de Cantallops.
La senda travessa un magnífic alcornocal, ben conservat, i arriba als pous on travessa la pista de Cantallops, planeja per la vora de la pista i baixa a Alfondeguilla seguint un rellomet.
Alfondeguilla des de Cantallops
La baixada és ràpida per la solana fins al dipòsit d'aigua del poble. Des d'ací per la vora del cementeri entre al poble per dalt, vora el castell d'Alfàndec, travessant els estrets carrers que baixen cap a l'església.
Al final arribem pràcticament a la vegada al poble així que queda en dubte quin camí és més curt, però tots a temps de recuperar forces assentats davant d'una gerra.

Ací està el mapa del recorregut:

Mapa del Tossal cartografies, accessible a la web de l'ajuntament de Chóvar.

Ací està el track:Powered by Wikiloc


Ací altres tracks que comparteixen part del traçat:

alfondeguilla - castro més informació ací
alfondeguilla - castro - cantallops
barranc horteta - nevera - chovar
alfondeguilla - arquet - castro
fondeguilla - nevera - paridera
pont de les vinyes - nevera
barranc horteta - mines - chovar - paridera
barranc horteta - nevera de castro
chovar - nevera
chovar - nevera per punta la sarten i les bonyigues

Més informació:
 • Web de l'ajuntament de Chóvar on ens podem descarregar el mapa excursionista.
 • Arnau Juan, Òscar Chóvar. Mapa y guía excursionista. Ed. Ayuntamiento de Chóvar, 2011
 • http://www.voltaalterme.eu/
 • Web de l'ajuntament d'Alfondeguilla2 comentaris:

 1. Hola Xavier.

  Una variant per pujar a la nevera que no coneixia, eixa zona de Alfondeguilla-Chóvar es molt interessant.
  Aniré al ajuntament de Chóvar a comprar el mapa,ja que d'eixa editorial tinc el de Vistabella i el de la Serra d'en Galceran,i estan molt be.

  Salutacions.

  ResponElimina
 2. La veritat és que el mapa està molt complet. A vore si trauen ja tota la serra. Les sendes en traça discontinua curta són sendes que estan, però que a vegades costa trobar. Esta és una d'eixes.
  De les dos sendes que pugen al coll nosaltres vam agafar la més al sud, l'altra pot ser és més bona, si passes ja diràs.
  També hi ha una senda que baixa del coll de la Serafina a Chóvar, però ja teníem prou aventura. Queda pendent per a un altre dia.

  ResponElimina