dimarts, 10 d’abril del 2012

SALINAS DEL DUQUE

Encara que el dia era un poc ventós ens hem animat a travessar les planes maresmes d'Isla Cristina per fer l'únic sender accessible circular del Paraje Natural de las Marisma de Isla Cristina, situades a la vora de la Ria de Carreras. El sender fa la "vuelta de fuera" que es com s'anomena el dic que tanca les salines i les separa de la maresma.

El sender s'inicia a la Isla del Moral dins el terme d'Ayamonte, al costat del poblet pescador de Punta del Moral ara insignificant al costat de la macrourbanització d'Isla Canela que, com ens informaran més tard, fou construïda pels implicats en el major cas de corrupció d'Espanya, el caso Malaya.

Iniciem el recorregut només passar el Caño Franco, que separa les Salines de Punta del Moral. Com que la marea està baixa hi ha alguns mariscadors que busquen cloïsses i escopinyes.
Tot el camí discorre per camins amples i en perfectes condicions i tancats al trànsit rodat per una porta que hem de passar per la vora.
Inici de la ruta.
Anem veient la diferent vegetació de maresma on es diferencien les plantes de la maresma alta, quasi mai inundada de les de la baixa que s'inunda cada marea. Així mateix contrasta la làmina d'aigua de la salina amb  els Caños i Esteros on la marea baixa deixa ben poca aigua.
Punta del Moral.
A l'altra banda del Caño Franco es troba Punta del Moral, l'antic poble de pescadors i des d'on s'arrimen en marea baixa alguns mariscadors.
Passem una de les comportes que regula l'entrada i eixida d'aigua  a les salines i des d'on l'aigua ix semblant a un riu. Trobem allí un xic pescant que ens explica que ha vingut a vore si ja han arribat les "lubinas de estero" a desovar. Parlant ens explica que la seua família descendeix d'Alcalà de Xivert i és parent llunyà del  brigadier Cucala.
Isla Cristina al fons.

Un poc més avant i ja a les envistes d'Isla Cristina ens desviem de l'itinerari original per acurtar per una drecera a l'esquerra que travessa pel mig de les salines fins a la vora del Caño de la Cruz.
Salines.
Arribats ací continuem la "Vuelta de fuera" per la vora del Caño, fins que tornem a girar per enfilar recte al punt d'inici, vora un xicotet caño.
Vell vaixell al Caño de la Cruz.
Passem per la vora d'un observatori d'aus i arribem finalment a la porta que dona pas al pontet que salva el Caño Franco acabant així la volta.
La ruta es pot completar amb una visita en barco a la ria de Carreras, oferint una visió diferent de la maresma i els caños des de la mar.
L'altra possibilitat és arrimar-se a Punta del Moral amb la barca que enllaça esta població amb Isla Cristina regularment.
Les salines des de la Ria.



Ací està el track:



Powered by Wikiloc
Ací el track del recorregut en barco per la ria:


Més informació:

  • Visor cartogràfic IDEA
  • Paraje Natural de las marismas de Isla Cristina Ventana del Visitante.
  • Fullet d'informació del Paraje Natural de las marismas de Isla Cristina

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada