dilluns, 31 de desembre de 2018

15 RUTES CIRCULARS SEGUINT EL GR 333

Ara fa poc més d'un any la Mancomunitat d'Espadà-Millars va inaugurar el GR-333 que fa la volta als quinze pobles de la Mancomunitat. Una iniciativa molt interessant que ha permés recuperar antics camins i netejar-ne d'altres que es trobaven prou perduts.
Com és normal vam decidir recòrrer els 120 km del nou sender de Gran Recorregut, però com que fer-ho tot d'una tirada està fora del nostre abast i per a realitzar-lo en etapes consecutives no tenim prou temps hem anat fent-lo a trams, sempre fent rutes circulars prenent com a base el traçat del GR i al final ens n'han eixit quinze etapes que ja he anat publicant al blog. Ací en farem un recull però no seguint l'ordre cronològic sinó seguint l'itinerari per etapes que ha publicat la Mancomunitat:


1 TALES - SUERA

La ruta proposada recorre el GR de Tales a Suera que segueix el camí entrerrius i la senda de les Àguiles.
El retorn a Tales se fa pel PR-CV-161 que segueix el camí vell de Suera a Fanzara fins a Xiclà. Ací abandona el PR i enllaça altra vegada amb el GR333 en l'etapa de Ribesalbes a Tales i el segueix fins a Tales passant pel camí vell de Fanzara a Tales (excepte un tros que se'n desvia pel Pantano per evitar una ramaderia de bous).

GR333: de Tales a Suera tornant per Xiclà

Una altra possible variant fora retornar pel camí vell de Suera a Onda, molt més curt i tot pista.

I també continuar de Suera a Benitandús i tornar a Tales per la Penya Negra o pel barranc de les Vinyes.


2 SUERA - BENITANDÚS - VEO

La ruta proposada recorre el GR entre Suera i Veo passant per Benitandús. De Suera a Benitandús segueix el camí vell i de Benitandús a Veo també llevat de l'últim tram que se'n desvia per a no coincidir amb la carretera per on anava aquell.
La tornada la fa pel camí de l'Alcornocal i des d'allí puja a la Serra i per l'Alt de Molina traspon i baixa cap a la font del Porc baixant a la pista de Castro per on retorna a Suera.

GR 333: de Suera a Benitandús i Veo tornant per la Serra


L'opció de tornada sense xafar asfalt és travessant el barranc de Castro i enllaçant amb el camí vell que passa per l'altre costat. Només hem de seguir les paletes de la "Volta" a peu de Suera per travessar el barranc.
Una altra opció fora retornar per dalt la Serra a buscar el Collet de Mano per on traspon el GR per a baixar a Benitandús. També hi havia l'opció de tornar pel camí vell de Suera a Alcudia que passa per dalt dels Òrguens però que actualment es troba molt tapat.3 VEO - AIN

La ruta proposada segueix el GR333 i el GR36 que coincideixen en el seu traçat entre Veo i Aín. Ambdós discorren pel camí vell i només se'n separen abans d'entrar a Aín quan el GR333 baixa als Corrals per a entrar al poble per l'horta.


GR333: de Veo a Aín i Alcudia tornant pel GR36


Malauradament no hi ha moltes més opcions, encara que també podríem mirar d'anar a Aín pel barranc de les Vinyes.


4 AIN - ALCUDIA

Des d'Aín el traçat del GR segueix el camí vell d'Alcudia fins al collet d'Alcudia, a partir d'ací el camí vell coincideix amb la carretera i el GR baixa pel barranquet dels Morts a buscar la fuente del Toro i el barranco de la Chelva, continua barranc avall i entra a Alcúdia pel camino de la Chelva.

GR333: de Veo a Aín i Alcudia tornant pel GR36


Una opció molt interessant és combinar este curt tram de GR amb la pujada al pic d'Espadà per la Penya del Pastor i fent la travessa pel Picaio sempre per la cresta, baixant per la Chelva. Una altra opció molt més curta és retornar a Aín pel camí que puja a l'Escapulari i el tossal de la Campana, recentment recuperat per a la carrera de muntanya d'Alcudia.


5 ALCUDIA - VILLAMALUR


Des d'Alcudia el GR-36 i el GR-333 eixen pel mateix camí però  el el 36 segueix el camino de Villamalur mentre el 333 continua pel camino de Matet que remunta tota la vall de Xinquer fins al collado de Cuatro Camino. Des d'ací el 333 es dirigeix al colladico Royo per la Nevera de Villamalur i l'ombria de la Talaia.
La ruta retorna a Alcudia des del colladico Royo.

 GR333: d'Alcudia a Villamalur tornant pel GR36


Per a completar la ruta fins a Villamalur podem fer una ruta curta però interessant pels pinars de Villamalur on, si volem allargar-la, podem pujar al castell o a les trinxeres del Cabezo.

GR333: de Villamalur a la Talaia tornant pel camino del mas de Taide

Una altra opció fora allargar la primera ruta seguint des del colladico Royo al Prau pel GR36 i pujant a Villamalur per tornar al colladico Royo pel GR333.


6 VILLAMALUR - TORRALBA

La manera més fàcil de completar la circular és anant pel GR333 i tornant pel GR36.

GR333: de Villamalur a Torralba tornant pel GR36


Hi ha més opcions però totes són prou més llargues.


7 TORRALBA - FUENTES

El GR segueix ací el vell camí de Torralba a Fuentes que baixa per la rambla del Catalan, passant per la poza Rac, travessant entre los Morrones i los Morrones de Gil fins a la fuente del Nacimiento on naix el riu de Ayódar. Un poc més avant baixa al riu per passar per la Poza Negra i seguiex vora riu fins a la fuente del Zuro retornant al vell camí (ací pista) per a entrar a Fuentes per la fuente del Cañar.

GR333: Ayódar, Fuentes i Torralba tornant per Benatar

Encara que la circular més senzilla és anar pel GR333 i tornar per la Bailía la ruta proposada enllaça dos etapes, la 7 i la 8 i segueix el GR333 entre Torralba i Ayódar retornant per l'alto de Benatar i el camí vell d'Ayódar a Torralba.
La ruta més senzilla és seguir el GR i retornar per la Bailía: fuentes - torralba - fuentes

O per Macasta: fuentes - torralba - macasta - fuentes


8 FUENTES - AYÓDAR

La ruta segueix el vell camí de Fuentes a Ayódar que passa per dalt de las Peñas Altas i la Peña Zamela abans de baixar al barranco del Olmo. Des d'ací per la Hoya travessa la carretera i baixa a buscar el río de Ayódar a l'altura del Azud i continua per dalt de les hortes fins a Ayódar. 

GR333: Ayódar, Fuentes i Torralba tornant per Benatar

Com ja s'ha dit abans esta etapa està inclosa a l'itinerari anterior. De totes maneres si no es vol allargar la ruta també es pot realitzar només la part d'Ayódar a Fuentes retornant pel Cubico i Peña Redonda: de Fuentes a Ayódar pels antics camins


Des de la Hoya l'itinerari coincideix amb la proposta següent.


9 AYÓDAR - ESPADILLA

 Com que l'itinerari no és molt llarg està inclòs dins la ruta que des d'Espadilla puja al Collado del Olmo baixant a Ayódar i retornant a Espadilla pel camí vell què és el que segueix el GR.
El primer tram coincideix amb el GR333 fins al Pilón de Torrechiva des d'on el GR es dirigeix per la Masadeta a Torrechiva (inclós a l'itinerari següent). La ruta proposada baixa al collado del Olmo (important encreuament de camins) i segueix barranc avall pel camí vell d'Ayódar a Torrechiva. A la Hoya enllaça amb el camí vell d'Ayódar a Fuentes (per on ve el GR333 des de Fuentes) i el segueix fins a Ayódar continuant pel GR fins a Espadilla pel camí vell.

GR333: d'Espadilla a Ayódar pel collado del Olmo tornant pel camí vell

La manera més curta de fer una circular és però tornant pel camino de la Solana i baixant per la Piqueta; o bé pel Turio: espadilla - ayódar - espadilla
o fins i tot fent una ruta aquàtica per dins del río Pequeño: senderisme aquàtic al río Pequeño


10 ESPADILLA - TORRECHIVA


El GR ix d'Espadilla i remunta el barranco de la Piqueta fins a la font del mateix nom, després continua passant per la fuente del Sastre fins a la del Melic des d'on puja al corral del Alto (en este tram coincideix amb el PR-CV-386 que se'n separa per a pujar al Alto de la Cueva Negra). Continua cap al Pilón de Torrechiva i des d'allí baixa per la Masadeta i el barranco de la Jara cap a Torrechiva.

El recorregut d'esta etapa l'hem dividit en dos rutes diferents, la primera puja des d'Espadilla al Pilón de Torrechiva però en conte de baixar a Torrechiva continua pel collado del Olmo a Ayódar (i en la part final coincideix amb la ruta anterior).

GR333: d'Espadilla a Ayódar pel collado del Olmo tornant pel camí vell

La segona part s'inclou dins la ruta que des de Toga va a Torrechiva continuant fins al Pilón d'Espadilla, retornant a Toga pel SL-CV-70.

GR 333: Torrechiva a Toga tornant pel Pilón d'Espadilla  

Una altra opció seria fer la ruta sencera entre Espadilla i Torrechiva continuant fins a Toga i tornant a Espadilla o bé pel Plano, pels camins asfaltats de vora riu Millars, o bé per la senda que travessa el barranco de Truchelles i enllaça amb el PR-CV-386 d'Espadilla.


11 TORRECHIVA - TOGA


La ruta entre Torrechiva i Toga segueix el cami vell que puja cap a la Tierrica Blanca i fa la volta per la ombria de los Morrones travessant el riu de Millars a gual per a entrar a Toga.


GR 333: Torrechiva a Toga tornant pel Pilón d'Espadilla

La ruta se pot allargar pujant des de Toga pel SL-CV-71 al camino real de Aragón per la Herradura de San Jaime i baixant per la fuente del Almayud.
Una altra opció per a l'estiu és fer la tornada per dins del riu de Millars.


12 TOGA - ARGELITA

El GR segueix en tot moment el camí vell entre Toga i Argelita que per la fuente Caliente puja al collet que en separa els dos termes i les valls del río Villahermosa i el riu de Millars i baixa a Argelita. En este cas la proposta és juntar dos etapes en una i continuar fins a Vallat retornant pel riu.

GR333: de Vallat a Argelita i Toga, tornant pel Plano i la Riscla de las Campanas


En cas de no voler juntar dos etapes es pot optar per remuntar pel camino de Aragón (tot i què el tram final està tapat) fins al corral de las Covatillas i baixar per la Herradura de San Jaime a Toga.
També hi ha l'opció de tornar pel riu: De Toga a Argelita entre el Mijares i el Villahermosa13 ARGELITA - VALLAT

El GR no segueix el camí vell sinó que munta pel camino de Llucena (o de la Laguna) fins a la Cruceta. Ací se'n desvia per a baixar a Vallat pel camino de Aragón.


GR333: de Vallat a Argelita i Toga, tornant pel Plano i la Riscla de las Campanas


Com ja s'ha apuntat s'ha optat per a juntar dos etapes. En cas contrari només cal tornar pel camí vell, ara tot pista: de Vallat a Argelita pels rius Villahermosa i Millars , una altra opció fora tornar pel riu: de Vallat al Pozo Vidal i tornada pel riu Villahermosa14 VALLAT - FANZARA

El GR puja pel camino de las Quemadas a buscar l'antic camino de Aragón i el segueix cap a Fanzara passant per los Cantalares i el Pinaret.  La ruta proposada retorna pel camí vell que coincideix en bona part amb la carretera nova.


GR333: de Fanzara a Vallat

Una altra opció és retornar per la Huertica i el Prau allargant més la ruta: de Vallat a la Huertica pel Pinar i el Prau.


15 FANZARA - RIBESALBES

 
El GR segueix en tot moment el camí vell entre Fanzara i Ribesalbes que puja al collao i baixa pel Balderan.
La ruta proposada torna a Fanzara pel GR333 i, després de travessar el riu (si porta molta aigua es pot continuar pel camino de Playa, asfaltat a Fanzara) passa pel pas de l'Escaleta que servia per a anar a la Lleuja en cas de riuades.

GR333: de Ribesalbes a Fanzara pel camí vell i l'Escaleta


També hi ha l'opció d'allargar la ruta fins al mas de los Canónigos (o més) retornant pel Salvador: del Salvador d'Onda a la Lleuja i Ribesalbes


16 RIBESALBES - TALES

Des de Ribesalbes el GR ix per la vora del riu Millars, a la solana del Balderan fins que entra en terme de Fanzara. Ací segueix el camí de servei del canal de la cota 220 desviant-se per a baixar a travessar el riu de Millars pel camí de la Lleuja. El riu cal travessar-lo a gual doncs no hi ha pont ni passeres. Des d'ací per la Lleuja i el mas de los Canònigos puja pel Baladrar a buscar el vell camí de Fanzara a Tales (i Suera) que segueix per Chirlán on cal travessar una gran finca de tarongers abandonada. Passada esta s'arriba a un encreuament de camins a Xiclà, on es junten els termes de Suera, Tales, Onda i Fanzara i on passa el PR-CV-161. Cal seguir pel camí vell de Tales per Xiclà fins al Pantano on el camí seguia per la vora d'un tancat de bous i el GR se'n desvia per a passar per l'abocador clausurat del Pantano, sempre per pista, fins a retrobar el camí vell de Tales per on arriba al poble de Tales.

Esta és l'etapa més llarga de les oficials i per tal de fer-la circular s'ha dividit en tres: la primera part coincideix amb la ruta anterior entre Fanzara i Ribesalbes:

GR333: de Ribesalbes a Fanzara pel camí vell i l'Escaleta


La segona part és una circular des de Xiclà fins al riu de Millars que segueix el traçat del GR fent un 8 per a retornar per un camí alternatiu:

GR333: circular entre Ribesalbes i Tales per terres de Fanzara

La tercera part coincideix amb la primera proposta de ruta, entre Suera i Tales:

GR333: de Tales a Suera tornant per XiclàPost Scriptum:

Les primeres quatre etapes es poden fer conjuntament en una llarga circular:

GR333: TALES - SUERA - BENITANDÚS - VEO - AIN - ALCUDIA i tornada a Tales

Les etapes cinc i sis es poden fer també conjuntament en una ruta prou més llarga:

Villamalur - Alcudia - Torralba - Villamalur. Circular pel GR36 i el GR333

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada